Een auto van de GGzE
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Opleiding psychiatrie van ggz Eindhoven geschorst na klachten van studenten

De opleiding psychiatrie bij de ggz in Eindhoven is tijdelijk stilgelegd naar aanleiding van klachten van huidige en oud-studenten over een onveilig leerklimaat. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft de opleiding onder verscherpt toezicht gesteld. De Eindhovense ggz (GGzE) tekent bezwaar aan tegen het besluit.

De RGS hoorde enkele maanden geleden van de klachten. De registratiecommissie beoordeelt of de kwaliteit en veiligheid van medische opleidingen in orde is. Als opleidingen en opleiders aan de eisen voldoen, worden zij erkend door de RGS.

In september definitief besluit

De registratiecommissie heeft de licentie van GGzE voor de opleiding tot psychiatrie per 1 juli opgeschort. De opleiding mag voorlopig geen nieuwe studenten aannemen. Als de registratiecommissie bij haar besluit blijft, moeten de 25 artsen die nu worden opgeleid tot psychiater per 1 januari 2023 vertrekken.

Het onderzoek gaat tijdens de schorsing verder. Zo laat een woordvoerder van de registratiecommissie aan Omroep Brabant weten dat betrokkenen binnenkort worden gehoord. Een definitief besluit wordt naar verwachting medio september genomen.

Hoofdopleider 'geschrokken'

Volgens Omroep Brabant gaan de klachten onder andere over de samenwerking met hoofdopleider Machteld Marcelis. Zij is hoogleraar aan Maastricht University en heeft haar werk als hoofdopleider bij de GGzE tijdelijk neergelegd. Er is een vervanger aangesteld.

Waar de klachten precies over gaan, wil de registratiecommissie niet kwijt. Wel zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant dat het schorsen van een opleiding "zowat het zwaarste middel is" dat de registratiecommissie kan inzetten.

Hoofdopleider en hoogleraar Marcelis laat in een korte reactie aan Omroep Brabant weten geschrokken te zijn van de "signalen over een onveilig opleidingsklimaat".

Onrust onder personeel

Het besluit van de RGS heeft volgens Omroep Brabant tot onrust geleid onder het personeel en de artsen in opleiding. Mocht de RGS de licentie definitief intrekken, dan heeft dat volgens gezondheidseconomen Richard Janssen en Xander Koolman grote gevolgen voor de GGzE.

Artsen die opgeleid worden tot psychiater werken namelijk al onder begeleiding van psychiaters bij ggz-instellingen. "Als er ineens 25 wegvallen, ontstaan er gaten in roosters. Dit terwijl er al een stevig tekort aan psychiaters is", legt Janssen uit aan Omroep Brabant. "De werkdruk neemt verder toe en de kans is groot dat minder cliënten worden geholpen."

Volgens Janssen voelt de GGzE het ook in de portemonnee als de licentie definitief wordt afgenomen. "Veel ggz-instellingen hebben het niet al te ruim. Zo kan de schorsing van een opleiding direct de begroting raken."

Bestuurscrisis

Er speelt bij de GGzE ook een andere kwestie. Twee weken geleden zette de Raad van Toezicht het bestuur van de GGzE op non-actief. De reden zou een uit de hand gelopen conflict zijn over de nieuwe bestuursvoorzitter. Het is onduidelijk of de situatie bij de opleiding een rol heeft gespeeld bij de bestuurscrisis.

De bestuurstwist komt volgens Omroep Brabant morgen voor de rechter. De cliëntenraad en de ondernemingsraad van GGzE eisen bij het gerechtshof in Amsterdam dat het bestuur per direct weer aan de slag kan. Een van hun argumenten is dat er tal van dossiers zijn, waar het bestuur actief mee bezig was.

Het besluit van de registratiecommissie om de opleiding tot psychiater te schorsen is volgens ingewijden het belangrijkste dossier.

'Zorg cliënten niet in het geding'

De GGzE schrijft op de eigen website bekend te zijn met de signalen van een onveilig leerklimaat bij de opleiding. De Eindhovense ggz zegt in gesprek te zijn met alle betrokkenen om het klimaat te verbeteren. Ook zal een extern vertrouwenspersoon onderzoek doen. De GGzE benadrukt dat de zorg voor cliënten niet in het geding is.

Advertentie via Ster.nl