NOS Wielrennen

Soler soleert in Hitchcock-finale naar ritzege, Roglic verliest rode trui

Soler soleert in Hitchcock-finale naar ritzege, Roglic verliest rode trui

Marc Soler heeft op indrukwekkende wijze de vijfde etappe van de Vuelta gewonnen. In de heuveletappe over ruim 187 kilometer van Irún naar Bilbao bleef de UAE-renner op het nippertje de achtervolgende kopgroep voor.

Soler maakte tot twee keer toe de oversteek naar de koplopers. Eerst waagde hij op 90 kilometer van de streep de sprong van het peloton naar de kopgroep van zeventien, een gaatje van ruim anderhalve minuut.

En op 15 kilometer van de finish - op de tweede overgang van de Alto del Vivero - demarreerde de Spanjaard weg uit de kopgroep om Jake Stewarts solo te beëindigen.

Van opjager werd Soler plots opgejaagde. Zijn medevluchters zagen hem in de laatste tien kilometer haast telkens rijden, maar hem terugpakken lukte niet. In de laatste kilometer konden de jagende achtervolgers Soler bijna aanraken, zo dicht bij kwamen ze, maar daar bleef het bij.

Op de streep was het verschil vier seconden. Daryl Impey (Israël-Premier Tech) werd tweede, Fred Wright (Bahrain) derde.

Roglic verliest rode trui

Het peloton kwam op 5.09 minuten van de kopgroep over de finish en dat betekent dat rodetruidrager Primoz Roglic zijn leiderstrui verliest. De Sloveen van de Jumbo-Visma-ploeg geeft de leiding in het klassement over aan Rudy Molard (FDJ), op slechts twee seconden gevolgd door Wright.

Molard stond vanmorgen op slechts 58 seconden van het rood. Toch kreeg hij in de kopgroep alle ruimte van Jumbo-Visma en verderop in de etappe maakte de Nederlandse ploeg ook geen aanstalten om de trui te verdedigen.

EPA
Primoz Roglic neemt vandaag afscheid van de rode trui

Rijden in het rood kan soms ook een last zijn. Jumbo-Visma vertrouwt erop dat ze de leiding later in de Ronde van Spanje wel weer teruggrijpen met Roglic.

"We hebben de koers gecontroleerd en wilden die trui liever kwijt", sprak Robert Gesink na afloop. "Zo'n trui brengt een hoop extra verplichtingen met zich mee. Het is een voorrecht om in de leiderstrui te rijden, maar door de verplichtingen op het podium en met de pers ben je langer bezig na de finish."

Overigens duurde het wel even voordat er een kopgroep gevormd was: in de eerste 80 kilometer kwam geen vluchter weg vanwege een enorm hoog tempo.

Een dag voor de flinke ruim 180 kilometer lange bergetappe met finish bergop in Pico Jano is de bolletjestrui in handen van Victor Langellotti. De Monegask kwam woensdag op meerdere klimmetjes als eerste boven en sprokkelde zo genoeg punten bij elkaar om Joan Bou de trui af te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl