Een schoolklas in een buitenwijk van de Filipijnse hoofdstad Manilla
NOS Nieuws

Miljoenen Filipijnse leerlingen na twee jaar lockdown weer naar school

Na een ruim twee jaar durende coronalockdown mogen kinderen in de Filipijnen weer naar school. Voor zowel leerlingen van de basisschool als middelbare school zijn de fysieke lessen hervat. Zo'n 28 miljoen kinderen en tieners staan ingeschreven voor het nieuwe schooljaar.

De heropening van de scholen is een monsteroperatie. Iets minder dan de helft van alle openbare scholen kan meteen vijf dagen in de week fysiek onderwijs bieden. De rest van de onderwijsinstellingen hanteert de komende weken noodgedwongen een tussenoplossing, waarbij een deel van de lessen nog online wordt gegeven. Onder meer als gevolg van natuurgeweld en faillissementen zijn er te weinig klaslokalen beschikbaar.

Op sommige locaties wordt om en om les gegeven, met in extreme gevallen drie ploegen van leerlingen die op verschillende tijden beginnen. De scholieren kunnen dan beter afstand houden van elkaar. Ook krijgen leerlingen op sommige scholen op hun eerste dag een boostervaccin tegen corona. Zo hopen de lokale autoriteiten besmettingsgolven zo veel mogelijk te beperken.

"Ik heb er een wisselend gevoel bij", zegt een 27-jarige moeder tegen een journalist van persbureau AP. Renaline Pemapelis heeft net haar zoon instructies gegeven voor zijn eerste schooldag. "Ik ben bezorgd, maar ook enthousiast."

Leerachterstanden

Kinderrechtenorganisaties zijn bang dat Filipijnse kinderen en jongeren de afgelopen twee jaar grote leerachterstanden hebben opgelopen. Een recent onderzoek van de Wereldbank liet zien dat negen op de tien 10-jarigen in de Filipijnen niet in staat zijn om een eenvoudige tekst te begrijpen.

Kwetsbare kinderen doen het nog slechter, zegt de Filipijnse afdeling van Unicef. Als voorbeelden noemt de kinderrechtenorganisatie kinderen met een beperking en kinderen die in geïsoleerde regio's of conflictgebieden wonen.

Werkloosheid en armoede

In de Filipijnen golden tijdens de coronapandemie zeer strenge maatregelen. Door de strenge en lange lockdown kwam het Zuidoost-Aziatische land in een diepe recessie terecht, met onder meer veel werkloosheid en armoede. Daar kwam natuurgeweld bovenop: de afgelopen maanden werd het land getroffen door tropische stormen, aardverschuivingen en een zware aardbeving.

De nieuwe president van de Filipijnen, Ferdinand Marcos, zei vorige maand dat het land zich geen nieuwe lockdown kan veroorloven. Hij beloofde inwoners om de armoede te bestrijden en het economisch herstel te stimuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl