ANP / NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 18/8: Ploegenpresentatie Vuelta in Utrecht • Catshuisoverleg over hoofdpijndossiers

Goedemorgen! In Utrecht vindt de ploegenpresentatie van de Vuelta plaats en in het Catshuis komt de top van het kabinet en de coalitiepartijen bij elkaar.

Eerst het weer: na hier en daar een mistige start, schijnt de zon geregeld en komen er stapelwolken. Vooral landinwaarts is er kans op een enkele bui. Bij een zwakke tot matige noordenwind wordt het 23 tot 26 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De top van het kabinet en de coalitiepartijen komen in het Catshuis samen om een aantal hoofdpijndossiers te bespreken, zoals koopkracht, stikstof en de opvang van asielzoekers.
  • Ook stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft een nieuwe overlegronde op de rol staan. Hij praat met banken en koepelvereniging Transport en Logistiek Nederland. De koepel van supermarkten heeft zich afgemeld, omdat die organisatie vindt dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst met elkaar moeten praten.
  • In de West-Oekraïense stad Lviv ontvangt president Zelensky secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties en de Turkse president Erdogan. Het is het eerste bezoek van Erdogan aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie. Op de gespreksagenda staan onder meer de graandeal en de gevechtshandelingen rond de kerncentrale van Zaporizja.
  • In Utrecht vindt de ploegenpresentatie van de Vuelta plaats. De Spaanse wielerronde begint vrijdag met een tijdrit door Utrecht, gevolgd door een etappe van Den Bosch naar Utrecht en een rit met start en finish in Breda in het weekend.

Wat heb je gemist?

De aard en de omvang van de problemen in de triatlonsport waren de afgelopen 15 jaar ernstiger dan gedacht. Dat concluderen onafhankelijke onderzoekers in een rapport voor de Nederlandse Triathlon Bond dat vandaag verschijnt. In het trainingscentrum in Sittard hadden jonge atleten last van roddelen, buitensluiting en pestgedrag en was er sprake van een groepsdynamiek waarin grensoverschrijdend gedrag voorkwam.

De triatlonbond is geschrokken van de conclusies en biedt de slachtoffers excuses aan. Vorig jaar verscheen al een onderzoek over de sociale veiligheid binnen het nationale trainingscentrum in Sittard. Daaruit bleek eveneens dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag. In het nieuwe rapport is gekeken naar de periode tussen 2007 en 2021.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit...

Amerikaanse en Australische onderzoekers gaan proberen de uitgestorven Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken, bijna honderd jaar na de dood van het laatste exemplaar. Over tien jaar hoopt het onderzoeksteam een welpje te kunnen presenteren. Met het project zijn miljoenen Australische dollars gemoeid.

De onderzoekers zijn van plan stamcellen af te nemen van een buideldiersoort met vergelijkbaar dna, waarna ze met gentechnologie de eigenschappen van de Tasmaanse tijger in die stamcellen brengen.

AFP
Een opgezette Tasmaanse tijger in het Australisch Museum in Sydney

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl