Olaf Kraak Fotografie
NOS Nieuws

Nederlandse festival-organisator in Spanje beschuldigd van verkrachting

De Nederlandse dance-ondernemer Brian B. uit Edam, organisator van de festivals Dance Valley en Dutch Valley, wordt in Spanje beschuldigd van verkrachting. De 48-jarige B., eigenaar van de United Dance Company (UDC), werd in het voorjaar door de Spaanse politie opgepakt en is inmiddels weer op vrije voeten en terug in Nederland.

De beschuldiging komt van een 52-jarige Spaanse vrouw. Ze zegt dat ze in april in haar woning in Madrid door B. is verkracht. Volgens de vrouw heeft B. ongeveer een maand in een Spaanse cel gezeten.

In een vandaag uitgegeven verklaring geeft B. toe dat hij door de Spaanse politie is aangehouden. "Ik ontkende, en ontken nog steeds de beschuldigingen van deze vrouw", schrijft hij. B. laat in de korte verklaring weten dat hij de uitkomst van de procedure met vertrouwen tegemoetziet. Of B. wordt vervolgd, is onduidelijk. Het Spaanse OM is niet bereikbaar voor commentaar.

'Seksuele agressie'

Carol Sepúlveda, die in de dans- en kunstwereld in Madrid actief is, zette haar verhaal gisteren op Instagram. "De manier waarop deze man handelde en hij mij verkrachtte, maakte me duidelijk dat hij dit vaker moet hebben gedaan. Ik wil voorkomen dat, zolang de procedure duurt, hij nog meer slachtoffers maakt, ook in Nederland", zegt Sepúlveda.

Ook zegt ze dat ze met haar verhaal naar buiten is gekomen omdat ze voor haar leven vreest. "Na de verkrachting zei hij me dat hij me zou doden als ik iemand iets erover zou vertellen. Hij zei dat hij honderden veiligheidsmensen had die me wel zouden vinden."

Op de avond van 10 april stelde een arts bij haar een diagnose. "Seksuele agressie", luidt de conclusie van het rapport. Daarin stonden verwondingen van de vrouw beschreven aan de hals en aan de knieën, plus pijn in de vaginale streek. Op haar kleren werd sperma aangetroffen.

De Spaanse politie bevestigde vanochtend dat de Nederlander op 10 april werd gearresteerd. Op 11 april registreerde rechtbank nummer 10 in Madrid de aanklacht tegen B. wegens 'seksuele agressie'.

Op borgtocht vrij

Volgens Sepúlveda is B. een maand later op borgtocht vrijgelaten. Hij zou daarbij een vals adres in Spanje hebben opgegeven waar hij bereikbaar zou zijn. B. schrijft in zijn verklaring dat hij, nadat "beide versies van het verhaal werden gehoord", door de Spaanse rechter is vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl