AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump-criticus Liz Cheney sneuvelt in voorverkiezingen in Wyoming

De Republikeinse afgevaardigde Liz Cheney keert na november niet terug naar het Huis van Afgevaardigden. Cheney, een uitgesproken criticus van voormalig president Trump, verloor dinsdag de voorverkiezing in haar thuisstaat Wyoming.

Tijdens die voorverkiezingen maken de Republikeinen onderling uit wie het straks, bij de tussentijdse verkiezingen voor het Congres, mag opnemen tegen de Democratische kandidaat.

Cheney liet zich nogmaals kritisch uit over Trump in haar toespraak na de verkiezingsnederlaag:

De toespraak van Trump-criticus en afgevaardigde Liz Cheney na haar verkiezingsnederlaag

Verwacht werd al dat Cheney, de dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, het niet zou winnen van uitdager Harriet Hageman. Ze stond ver achter in de peilingen. Hageman kon bovendien op de steun van Trump en daarmee van een groot deel van de Republikeinse partij rekenen. Hageman herhaalde meermaals Trumps claim dat de vorige verkiezingen frauduleus waren verlopen.

Critici wegwerken

Aanvankelijk steunde Cheney Trump, maar de voorbije jaren liet ze zich steeds kritischer uit over de voormalig president. Zo stemde ze voor zijn afzetting en bekritiseerde ze Trumps rol in de bestorming van het Capitool begin 2021. Bovendien maakt ze deel uit van de parlementaire commissie die de bestorming onderzoekt, wat haar door de Republikeinse partij niet in dank wordt afgenomen.

Cheney zit sinds 2017 in het Huis van Afgevaardigden. Dat ze het in Wyoming niet heeft gehaald, wordt door Amerikaanse kranten gezien als winst voor Trump. Hij probeert de Republikeinse partij al langer van zijn critici te ontdoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl