NOS NieuwsAangepast

Alsnog streep door extreemrechts muziekfestival in Ieper na ophef

Een festival in het Belgische Ieper, waar bands met een extreemrechtse signatuur zouden optreden, mag toch niet doorgaan. Het stadsbestuur van Ieper heeft de vergunning voor Frontnacht ingetrokken, nadat over het muziekfestival ophef was ontstaan. Volgens het bestuur is er sprake van een band tussen het festival en neonazisme.

Het festival zou op 27 augustus plaatsvinden in de Belgische plaats. Het stadsbestuur maakte gisteravond bekend dat "unaniem" was besloten om het alsnog niet door te laten gaan.

Het bestuur schrijft in een verklaring dat er bij de aanvraag van de vergunning overlegd was met onder meer de politie en het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Volgens het bestuur was er destijds "geen juridische grond" waarop het muziekfestival niet door kon gaan. Er werd een voorlopige vergunning verstrekt onder de voorwaarde dat er geen link zou zijn met neonazisme/neofascisme.

Maar een recent rapport laat volgens het bestuur zien dat "een neonazistische en neofascistische signatuur van muziekgroepen" op het festival zouden optreden. Het ging onder meer om het Nederlandse Flatlander. Volgens Het Nieuwsblad stond een aantal van de artiesten al op de radar van buitenlandse inlichtingendiensten.

"Uiteraard is dit voor Ieper Vredesstad onaanvaardbaar. Het was van meet af aan onze bedoeling om hier strikt op toe te zien. We begrijpen de onrust hieromtrent", staat in de verklaring.

De beslissing werd volgens het bestuur nu pas genomen omdat eerst "de nodige adviezen en officiële informatie" afgewacht moesten worden. Volgens Vlaamse media werd de vergunning onder grote druk van de landelijke politiek ingetrokken.

IJzerwake

De eerste editie van Frontnacht zou plaatsvinden vlak voor de zogeheten IJzerwake. Bij die jaarlijkse bijeenkomst van uiterst rechtse Vlaams-nationalisten worden de Belgische doden van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

De organisatoren van de IJzerwake - die ook Frontnacht organiseren - dreigen met een rechtszaak om de gemaakte kosten voor het festival op Ieper te verhalen, meldt de Vlaamse krant De Standaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl