Stoffel Vandoorne eerder dit seizoen op het podium in Rome
NOS Sport

Vandoorne volgt De Vries op als wereldkampioen Formule E: 'Beste gevoel ooit'

De Belgische autocoureur Stoffel Vandoorne heeft de wereldtitel in de Formule E veroverd. Vandoorne is de opvolger van zijn Nederlandse teamgenoot Nyck de Vries, die vorig jaar de titel veroverde namens Mercedes.

Vandoorne stelde het kampioenschap veilig tijdens de slotrace van het seizoen in Seoel. De 30-jarige Belg verdedigde daarin een voorsprong van 21 punten op Mitch Evans, die een dag eerder in de Zuid-Koreaanse hoofdstad de vijftiende E-prix van het seizoen had gewonnen. Evans kwam zondag in de kwalificatie echter niet verder dan de dertiende plaats, terwijl Vandoorne vanaf de vierde plek startte.

Evans wist in de race weliswaar wat posities op te schuiven, maar niet genoeg om de Belg van de titel af te houden. Vandoorne eindigde op het circuit in en om het Olympisch Stadion van Seoel als tweede, achter de Zwitser Edoardo Mortara en bezorgde Mercedes met een dubbele wereldtitel een afscheid in stijl. Mercedes vertrekt na drie jaar alweer uit de Formule E, om zich volledig te focussen op de Formule 1.

"Dit is het beste gevoel ooit", zei Vandoorne, die de titel pakte met 33 punten voorsprong op Evans. "We hebben dit seizoen heel constant gepresteerd en iets speciaals bereikt."

Stoffel Vandoorne eerder dit jaar tijdens een E-race in Rome

De Belg won in het achtste Formule E-seizoen weliswaar slechts één race en de Nieuw-Zeelander vier, maar Vandoorne eindigde in de helft van de zestien races op het podium en presteerde vooral constanter.

Ook wereldtitel constructeurs

Vandoorne en De Vries, die al vroeg in de race uitviel na een botsing met de Duitser Pascal Wehrlein, bezorgden Mercedes net als vorig jaar de wereldtitel bij de constructeurs. Robin Frijns, de tweede Nederlander in de Formule E, werd in Seoel als vierde afgevlagd.

Vandoorne reed eerder enkele jaren in de Formule 1 voor McLaren. De Vries wil ook graag de Formule 1 in. De Nederlander mocht dit jaar al twee keer een vrije training rijden, bij Williams (in Spanje) en bij Mercedes (in Frankrijk). Bij het Duitse Formule 1-team zijn De Vries en Vandoorne de reservecoureurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl