ANP
NOS Nieuws

Hitte en droogte: bermen maaien, bruggen koelen en niet barbecuen

Terwijl het kwik op verschillende plekken in Nederland boven de 30 graden stijgt, worden in heel het land maatregelen genomen tegen de hitte. Zo is de brandweer extra alert op natuurbranden, die vandaag al op meerdere plekken in het land uitbraken. De brandweer Haaglanden heeft extra maatregelen getroffen om duinbranden te voorkomen.

"Er worden standaard meer voertuigen gealarmeerd dan normaal", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen Omroep West. "Daarnaast staan er ook altijd blusvoertuigen klaar die wij kunnen inzetten bij natuurbranden."

Gezonde verstand

De Limburgse brandweer vraagt het publiek om oplettend te zijn. Zo zegt de brandweer Zuid-Limburg tegen 1Limburg dat mensen gewoon kunnen blijven recreëren in de natuur, maar dat ze wel hun gezonde verstand moeten gebruiken.

"Gooi bijvoorbeeld geen sigaretten op de grond. Barbecuen en open vuur zijn ook uit den boze." Ook adviseert de brandweer mensen om op te passen waar ze hun auto parkeren. "De katalysator van de auto wordt erg warm, kijk dus uit met hoog gras."

Bermen gemaaid

Om natuurbranden te voorkomen heeft de brandweer gemeenten opgeroepen om de bermen te maaien. De struiken zijn zo droog dat ze gemakkelijk vlam kunnen vatten, en het vuur kan zich daarna ook snel verspreiden.

In Nijmegen worden op vijf plekken in de stad bermen en stukken gras gemaaid. Die liggen volgens de gemeente "direct naast natuurgebieden waar het risico op een natuurbrand groter is". Ook de gemeente Bronckhorst is vandaag "met spoed" begonnen met het maaien van de bermen. Epe maait volgens Omroep Gelderland op een aantal locaties binnen en buiten de bebouwde kom.

Naast de natuurbranden worden er ook maatregelen genomen tegen de droogte. Op meerdere plekken in het land hebben waterbeheerders extra noodpompen langs rivieren en kanalen geplaatst, zodat er voldoende water het achterland in stroomt.

Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

In Westerwolde en de Veenkoloniën zijn de gevolgen van de hitte en droogte direct zichtbaar: daar zijn de gewassen geel en staat het beekdal droog. Waterschap Hunze en Aa's pompt daarom duizenden liters water die kant op. "De nood is hoog", zegt Ronald Leeraar, hydroloog bij het waterschap, tegen RTV Noord. "Extra water pompen is hard nodig om verdamping tegen te gaan en beregening mogelijk te houden."

Verbod op grondwater oppompen

In Twente en een deel van Salland in Overijssel heeft het waterschap Vechtstromen vanaf vandaag een verbod ingesteld op het onttrekken van grondwater. Het neerslagtekort dreigt er op te lopen naar meer dan 250 millimeter. Bij eerdere droge perioden, zoals in 2018, bleek dat bij zo'n neerslagtekort onherstelbare schade aan de natuur dreigt, schrijft RTV Oost.

In de natuurgebieden en een zone van 200 meter rondom deze gebieden mag er geen grondwater worden opgepompt voor beregening of bevloeiing, aldus het waterschap.

In de gemeente Stadskanaal is zout gestrooid op de wegen. "Vanwege de warmte beginnen de bitumen - het weke deel van het asfalt - zacht te worden. Daarom gaan we zout strooien. Om het wegdek en de lucht daarboven te koelen", vertelt Jordy van der Wal van de gemeentelijke buitendienst aan RTV Noord.

Omdat het asfalt zo zacht wordt, is vooral op de kwetsbare plaatsen zout gegooid. Dat zijn plekken waar bijvoorbeeld geremd, opgetrokken of gedraaid word. "Kruisingen, rotondes en bruggen. Dat zijn fatale plekken waar de weg onder lijdt", aldus Van der Wal.

Sinds deze week zet Rijkswaterstaat blusboten in om diverse bruggen nat te spuiten en zo koel te houden. Door te koelen wordt het uitzetten van de stalen brugonderdelen tegengegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl