Brandweer Gironde
NOS NieuwsAangepast

Grote bosbrand Zuidwest-Frankrijk, duizenden evacuaties, snelweg dicht

In het zuidwesten van Frankrijk zijn zeker 6000 mensen geëvacueerd vanwege een grote bosbrand. De brand begon gisteren en woedt in de departementen Landes en Gironde, waar vorige maand ook al een grote bosbrand was.

De brand verspreidt zich razendsnel. Een deel van de snelweg A63, tussen Bordeaux en de Spaanse grens, is vanwege rookontwikkeling afgesloten in beide richtingen. Automobilisten die door het zuidwesten van Frankrijk richting Spanje of juist naar het noorden willen reizen, moeten flink omrijden.

Inmiddels is 6000 hectare bos in vlammen opgegaan, melden de autoriteiten. Bijna twintig huizen zijn verwoest. Het blussen wordt bemoeilijkt door de wind en de hoge temperaturen, die plaatselijk kunnen oplopen tot 40 graden.

Dit zijn beelden van de enorme bosbrand in Frankrijk:

Duizenden mensen geëvacueerd vanwege grote bosbrand in Zuidwest-Frankrijk

De meeste evacuaties waren in het departement Gironde, waaronder in de gemeenten Hostens en Saint-Magne. In Landes moesten een paar honderd mensen hun huis uit.

Versterkingen onderweg

Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin heeft aangekondigd dat de brandweer in het gebied versterking krijgt. Het aantal brandweerlieden wordt verdubbeld van vijfhonderd naar ruim duizend. Zij krijgen hulp van negen blusvliegtuigen en twee helikopters. President Macron wordt elke twee uur bijgepraat over de brand, laat het Élysée weten aan BFMTV.

In Landes raakten twee brandweerlieden bij hun werk lichtgewond. In de omgeving woeden ook een aantal kleinere branden.

Brandweer Gironde

Verder naar het oosten werden in de nacht van maandag op dinsdag zo'n 3000 mensen geëvacueerd vanwege een bosbrand in de gemeente Mostuéjouls. Onder hen was een groot aantal campinggasten.

De bosbranden in Frankrijk ontstaan mede doordat inwoners zich niet aan de regels houden, concludeerde een onderzoekscommissie van de Franse senaat vorige week. In risicogebieden moeten mensen in een straal van 50 meter rond hun huis struiken en bosjes weghalen, maar dat doet lang niet iedereen. Branden kunnen zich daardoor sneller verspreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl