Pro Shots
NOS Nieuws

Oud-profvoetballer Mendes da Silva (40) blijft langer vastzitten

Oud-profvoetballer David Mendes da Silva (40) blijft twee weken langer vastzitten. De voormalige international, die wordt verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en witwassen, werd vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die verlengde zijn voorarrest.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoek naar de verdachte nog in volle gang is en dat "meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten".

Mendes da Silva werd afgelopen donderdag opgepakt tijdens een feest voor zijn veertigste verjaardag. Hij had de aandacht van de recherche getrokken toen hij de laatste weken grote bedragen contant geld opnam.

In zijn tijd als voetballer speelde Mendes da Silva bij onder meer Sparta, Ajax, NAC Breda en AZ, waarmee hij in 2009 landskampioen werd. Tussen 2007 en 2009 kwam hij zeven keer uit voor het Nederlands elftal.

Voetbal en criminaliteit

Het is niet voor het eerst dat een profvoetballer in verband wordt gebracht met criminaliteit. Oranje-international Quincy Promes (30) wordt door het OM vervolgd voor poging tot doodslag op zijn neef. Behalve van de steekpartij verdenkt het OM hem ook van onder meer huiselijk geweld en betrokkenheid bij cocaïnesmokkel.

De verweving van voetbal en ernstige vormen van criminaliteit baart de politie zorgen, zei de Amsterdamse politie eerder tegen Nieuwsuur. In lopende rechercheonderzoeken van de afgelopen jaren ziet de politie dat voetballers steeds vaker in gezelschap verkeren van criminelen. Bij profvoetballers gaat het vaak om criminele activiteiten als matchfixing, witwassen en geweldsincidenten.

Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat criminaliteit gemakkelijk z'n entree doet in de voetbalwereld. Dat gebeurt bijvoorbeeld door criminele sponsors of door drugshandel vanuit de sportkantine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl