NOS NieuwsAangepast

Unieke tand teruggevonden in museum

Wetenschappers hebben in een museum in het Zweedse Uppsala een unieke tand gevonden van een vroege mensensoort. Het gaat om een hoektand van een pekingmens, een ondersoort van de uitgestorven mensensoort homo erectus.

Begin vorige eeuw werden door een Zweedse expeditie in de buurt van de Chinese hoofdstad veel resten gevonden van de pekingmens. Naast werktuigen werden ook botten en tanden gevonden van de mensensoort, die 750.000 jaar geleden in China moet hebben geleefd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de resten naar de VS gestuurd om te bewaren, maar ze verdwenen tijdens het transport. Dat maakt de hoektand uniek.

Archief

Deze tand werd teruggevonden in dozen die de Zweedse expeditie in de jaren twintig naar de Universiteit van Uppsala stuurde. De tand was niet eerder ontdekt, omdat het onderzoek stil was komen te liggen na de dood van de belangrijkste paleontoloog.

De dozen waren daarop ongeopend in het archief van het Evolutiemuseum van de universiteit terechtgekomen.

Recentelijk werden de dozen teruggevonden in het depot en onderzocht door Zweedse en Chinese experts. Die zijn lyrisch over de vondst. "Dit is echt heel belangrijk. Het is de enige hoektand die we kennen. Het kan ons veel vertellen over het leven van homo erectus in China."

Voedsel

Wetenschappers gaan kijken of de manier waarop de tand is afgesleten iets zegt over het voedsel van de vroege mensensoort. Ook hopen ze minuscule plantensporen aan te treffen die daar meer over kunnen vertellen.

Van de pekingmens zijn wereldwijd maar enkele tientallen botresten bekend. In China zijn vijf tanden en wat schedelfragmenten bekend, in Uppsala hebben ze nu in totaal vier tanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl