Alamy Limited
NOS NieuwsAangepast

Hersendode Britse Archie (12) overleden na staken beademing

De 12-jarige Archie Battersbee is vandaag overleden in een Londens ziekenhuis, kort nadat de Britse jongen van de beademing was afgekoppeld. De ouders van het kind vochten het beëindigen van de behandeling langdurig aan bij de rechter. Zij wilden dat Archie werd behandeld zolang zijn hart nog klopte.

De jongen werd in april buiten bewustzijn aangetroffen door zijn moeder. Sindsdien lag hij in coma in het ziekenhuis en moest hij kunstmatig worden beademd.

Na het overlijden van haar zoon stond de moeder van Archie de Engelse pers te woord. Ze vertelde dat haar zoon "tot het einde toe heeft gevochten. Ik ben zo trots om zijn moeder te zijn":

Familie overleden Archie in tranen tegenover pers: 'Het is barbaars'

Juridische strijd

Archie was het middelpunt van langdurig juridisch getouwtrek. Artsen zeiden dat de jongen hersendood was en concludeerden dat behandeling geen enkele verbetering zou opleveren. Daarom drongen zij aan op stopzetting van de behandeling.

De ouders wilden zich daar niet bij neerleggen, maar ook in hoger beroep werden ze niet in het gelijk gesteld. Het doorbehandelen van Archie zou zijn dood alleen maar uitstellen, oordeelden de rechters.

Turnen en vechtsport

De vader van de jongen heeft nog geprobeerd om zijn zoon in een hospice te krijgen zodat hij daar kon sterven. Daarvoor diende hij verzoeken in bij het Hof van Beroep, het Hooggerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Maar uiteindelijk besloot het Hooggerechtshof dat Archie in het ziekenhuis moest blijven.

De jongen was volgens The Guardian een getalenteerde turner en een liefhebber van vechtsporten. Zijn moeder vermoedt dat hij in coma raakte nadat hij mee had gedaan aan een online spel, de zogeheten Blackout Challenge. Daarbij houden jongeren hun adem in tot ze buiten bewustzijn raken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl