NOS Nieuws

Wetenschapper biedt excuses aan voor grapje: verre ster blijkt plakje worst

Een Franse wetenschapper heeft zijn excuses aangeboden voor een tweet waarin hij beweerde een foto te laten zien van een verre ster, gefotografeerd door de James Webb-telescoop. In werkelijkheid was het object op de foto minder ver van de aarde verwijderd: het bleek een stukje Spaanse chorizoworst te zijn. Menigeen had de grap niet door.

Étienne Klein, die natuurkundige is en het hoofd van de Franse Commissie voor atoomenergie, slingerde de gekruide worst vorig weekend de wereld in, begeleid door de mededeling dat het om een zeer gedetailleerde foto ging van de "Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster bij de zon, op 4,2 lichtjaar van ons verwijderd".

De foto was volgens Kleins tweet gemaakt door de James Webb-telescoop, waar ruimtevaartorganisatie NASA vorige maand de eerste beelden van deelde. De telescoop had met die beelden het "diepste en scherpste infraroodkijkje" in het universum ooit gegeven.

Duizenden van de meer dan 90.000 volgers die Klein op zijn Twitteraccount heeft, namen zijn bericht serieus en besloten het te delen op het sociale medium.

Worst op zwarte achtergrond

De grap hield niet lang stand. Snel besloot Klein in een serie nieuwe tweets toe te geven dat het in werkelijkheid niet om een bijzondere ster hier ver vandaan ging, maar om een close-up van een plakje chorizoworst op een zwarte achtergrond.

"Volgens de hedendaagse kosmologie bestaat nergens anders dan op aarde een object dat tot Spaanse vleeswaren behoort", biechtte de wetenschapper op. "Gezien sommige opmerkingen voel ik me genoodzaakt te verduidelijken dat deze tweet met een vermeende momentopname van de Proxima Centauri een grap was."

Er kon ook een wijze les uit getrokken worden, schreef Klein bij zijn excuses. "Laten we leren op onze hoede te zijn voor argumenten van autoriteit en ook voor de spontane welsprekendheid van bepaalde beelden."

Zien hoe de echte beelden van de James Webb-telescoop eruitzien? Zo werd vorige maand de eerste kleurenafbeelding onthuld:

Eerste beeld James Webb-ruimtetelescoop onthuld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl