ANP / bewerking NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 6/8: Canal Parade in Amsterdam • PSV en Ajax in actie

Goedemorgen! In Amsterdam is de Canal Parade, een van de hoogtepunten van Pride. En landskampioen Ajax begint het Eredivisie-seizoen met een uitwedstrijd bij Fortuna Sittard.

De dag begint op de meeste plaatsen zonnig. Later wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Het blijft droog en bij een meest matige noordelijke wind wordt het in de middag 20 graden in het noorden en 23 tot 24 graden in het zuiden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na twee jaar is de feestelijke botenparade tijdens Amsterdam Pride terug, met naar verwachting een half miljoen bezoekers. De parade begint om 12.00 uur en zal onder meer over de Amstel en de Prinsengracht varen.
  • De Amerikaanse Senaat begint met de behandeling van het investeringspakket van miljarden dollars van president Biden. Die wil 740 miljard dollar steken in onder meer groene energie om de klimaatdoelen te halen.
  • Landskampioen Ajax begint het nieuwe seizoen in de Eredivisie met een uitwedstrijd bij Fortuna Sittard. De Amsterdammers hebben iets recht te zetten na de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV vorige week. De wedstrijd begint om 16.30 uur. Ook PSV komt in actie. De Eindhovenaren spelen om 20.00 uur thuis tegen FC Emmen. Verder ontvangt Cambuur Excelsior (18.45 uur) en speelt RKC tegen FC Utrecht (21.00 uur). De wedstrijden zijn te volgen in een liveblog op NOS.nl. Samenvattingen zijn te bekijken op NPO 1 om 22.58 uur.

Wat heb je gemist?

Indiana heeft als eerste Amerikaanse staat sinds de veelbesproken uitspraak van het Hooggerechtshof de afschaffing van het abortusrecht goedgekeurd. De wetgeving moet nog worden ondertekend door de Republikeinse gouverneur Eric Holcomb.

Eind juni zette het Hooggerechtshof een streep door eerdere uitspraken waarmee het federale recht op abortus werd veiliggesteld. De abortuswetgeving kwam daardoor weer in handen van de staten. De uitspraak leidde zowel binnen als buiten de VS tot veel beroering.

AP Photo/Arleigh Rodgers
Demonstranten binnen het parlementsgebouw

Ander nieuws uit de nacht:

  • Verenigde Naties 'ernstig bezorgd' over geweldsuitbarsting Gaza: gisteren kwam het tot beschietingen over en weer in de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
  • Taiwan vuurt lichtkogels af om drones af te schrikken boven eilanden: Taiwan staat in de hoogste staat van paraatheid vanwege grootschalige Chinese legeroefeningen.
  • Jury legt complotdenker Alex Jones nog eens boete op van 45 miljoen: Jones beweerde dat de schietpartij op basisschool Sandy Hook, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen, nooit had plaatsgevonden.

En dan nog even dit:

Voor de tweede keer dit jaar staat een 'reuzenpenisplant' in de Hortus botanicus Leiden in bloei. Volgens de Leidse plantentuin is het uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.

NOS
Een eerdere penisplant in bloei in de Hortus botanicus in Leiden

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl