EPA
NOS NieuwsAangepast

Taiwan: Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen lijken aanval te oefenen

Voor de derde dag op rij voert het Chinese leger grootschalige oefeningen uit rondom Taiwan. Volgens het eiland lijkt het er sterk op dat de oorlogsschepen en -straaljagers een blokkade van en aanval op Taiwan simuleren. Van een confrontatie is geen sprake.

Opnieuw steekt oorlogsmaterieel van China de middenlijn van de Straat van Taiwan over, zo meldt het Taiwanese leger. Veertien Chinese oorlogsschepen zijn er actief en twintig vliegtuigen zijn doorgedrongen tot de zogenoemde Taiwanese luchtidentificatiezone. Op video's in Chinese staatsmedia lijkt te zien dat een piloot de kustlijn en bergen van het eiland filmt vanuit zijn cockpit.

Als reactie op de vijandelijkheden heeft het Taiwanese leger, dat in de hoogste staat van paraatheid verkeert, radiowaarschuwingen verstuurd. Ook zijn vliegtuigen en schepen ingezet om het Chinese leger in de gaten te houden. Wapensystemen staan op standby.

Peking lijkt vooral te willen laten zien hoe dicht het leger bij Taiwan kan komen. De verwachting is niet dat het nu tot een invasie komt, maar analisten sluiten zo'n scenario in de toekomst niet uit. President Xi heeft gezegd dat Taiwan "zich weer bij het vasteland moet voegen", het liefst vreedzaam maar desnoods met geweld.

Lichtkogels en drones

Gisteren zijn bijna vijftig Chinese straaljagers de middenlijn van de Straat van Taiwan gepasseerd, stelt Taiwan. Ook waren er dertien oorlogsschepen van China in het gebied actief. Eerder werd er ook gemeld vanuit Chinese staatsmedia dat er raketten over het eiland heen zijn geschoten. De Taiwanese regering spreekt van een grote provocatie.

Boven de Kinmen- en Matsu-eilanden werden gisteravond drones gesignaleerd. Het Taiwanese ministerie van Defensie meldt dat er lichtkogels zijn afgevuurd om de drones te verjagen, evenals een niet-geïdentificeerd vliegtuig. Deze afgelegen eilanden worden bestuurd door Taiwan.

Legerhospitaal in trein

Op het vasteland van China is er ook volop militaire activiteit. Zo meldt de krant South China Morning Post dat een trein is omgebouwd tot mobiel ziekenhuis voor militairen. Het voertuig kan honderd patiënten vervoeren en er kan aan boord worden geopereerd.

De militaire oefeningen duren volgens de Chinese planning nog tot zondagmiddag lokale tijd.

Taiwan is het middelpunt van oplopende spanning tussen China en de VS. Hoe dat zit, zie je in deze video:

Wordt Taiwan het toneel van de volgende grote oorlog?

Het wapengekletter van China begon op donderdag in reactie op het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan. Dat bezoek was tegen het zere been van Peking, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt en het bezoek van Pelosi opvatte als een provocatie.

Streep door samenwerking met VS

China nam na het bezoek meerdere maatregelen tegen de VS. Zo schortte het land de gesprekken op hoog militair niveau op en legde het de klimaatdialoog met de Amerikanen stil. Ook wil het land niet langer meewerken aan het terugnemen van illegale Chinese migranten. Daarnaast zet China een streep door de internationale aanpak van misdaad en drugshandel.

De VS veroordeelde de stappen van de Chinezen en riep de Chinese ambassadeur in Washington op het matje. De Amerikanen noemden het beëindigen van de dialoog bij monde van Witte Huis-woordvoerder John Kirby "onverantwoordelijk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl