ANP (beeldbewerking NOS)
NOS Nieuws

Wekdienst 5/8: Boerenorganisaties praten met Remkes • Eredivisieseizoen van start

Goedemorgen! Johan Remkes gaat in gesprek met boerenorganisaties (maar lang niet alle) en het eredivisieseizoen wordt afgetrapt in Heerenveen.

Maar eerst het weer: Perioden met zon en op een enkele plek een buitje. Het wordt 20 tot 25 graden bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. In het weekend is het droog en vrij zonnig. De temperatuur gaat geleidelijk omhoog. Het blijft droog.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een delegatie van het kabinet spreekt met boeren- en belangenorganisaties over de aanpak van de stikstofcrisis. Het gesprek wordt geleid door bemiddelaar Johan Remkes. Van de acht grootste boerenbelangenorganisaties is alleen LTO Nederland aanwezig. Voorzitter Sjaak van der Tak zal namens de afwezige organisaties een boodschap overbrengen en de uitkomst terugkoppelen. Onder meer Agractie en Farmers Defence Force weigeren vooralsnog met Remkes in gesprek te gaan.
  • De Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan spreken elkaar in Sotsji. Het is hun tweede ontmoeting in korte tijd. Op de agenda staat onder meer de export van graan uit Oekraïne, waarover eerder een deal werd gesloten.
  • Sc Heerenveen en Sparta trappen het eredivisieseizoen af. De wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion begint om 20.00 uur en kun je volgen via een liveblog. Meteen na afloop zie je online een samenvatting.

Wat heb je gemist?

Het is nog steeds een mysterie waarom sommige mensen na een coronabesmetting jarenlang blijven kwakkelen door het post-covidsyndroom, ook wel 'long covid' genoemd. Onderzoekers van het UMC Groningen hebben met een onderzoek onder 13.000 inwoners van Noord-Nederland nauwkeurig vastgesteld hoeveel patiënten chronische klachten houden na een corona-infectie.

Een op de acht Nederlanders houdt langdurig klachten. "Het gaat met name om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn", zegt onderzoeksleider en hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen.

Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Democraten alsnog eens over omvangrijk investeringsplan van Biden: In het plan worden miljarden beschikbaar gesteld voor groene energie, kinderopvang, huisvesting en banen. Het gaat om een afgeslankte versie van het Build Back Better-plan van Biden, waarvoor geen meerderheid te vinden was. Alle Democratische senatoren hebben zich nu achter het nieuwe plan geschaard. Mogelijk wordt er zaterdag al over gestemd in de Senaat. Daarna volgt een stemming in het Huis.
  • 13 doden en 35 gewonden bij brand in Thaise nachtclub: Het ongeluk vond plaats in de provincie Chonburi, niet ver van de hoofdstad Bangkok. Alle slachtoffers hebben de Thaise nationaliteit.
  • Complotdenker Alex Jones moet miljoenen betalen aan nabestaanden schietpartij: De Amerikaan claimde dat de aanslag op een school in Sandy Hook in 2012 een verzinsel was. De ouders van een jongen die om het leven kwam, sleepten Jones voor de rechter. Het is de eerste keer dat hij financieel verantwoordelijk wordt gesteld voor de bewering.

En dan nog even dit:

In de haven van Den Oever is gisteren het beeld aangekomen dat maandag voor de kust van Texel werd gevonden. Archeologen gaan het beeld, dat mogelijk honderden jaren op de bodem lag, onderzoeken. De vissers die het beeld vonden noemden het 'Boegbeeld Barry'.

'Boegbeeld Barry' lag eeuwen op zeebodem, en is nu in Den Oever

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl