Robin Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Zeker elf boerenorganisaties gaan met Remkes om tafel

Tot nu toe hebben elf boerenorganisaties toegezegd dat ze aanstaande vrijdag aanwezig zullen zijn bij het gesprek met een delegatie van het kabinet onder leiding van Johan Remkes. Dat laat een woordvoerder van Remkes desgevraagd weten.

Remkes heeft ongeveer twintig boerenorganisaties uitgenodigd voor het eerste gesprek dat uiteindelijk moet leiden tot een uitweg uit de stikstofcrisis. Welke elf clubs precies hebben toegezegd, is niet duidelijk, maar zeker is dat de belangenbehartigers van duurzame boeren, zoals Caring Farmers en Biohuis, zullen aanschuiven.

Vanuit de reguliere agrarische sector is alleen bekend dat LTO Nederland de uitnodiging heeft aanvaard, na een telefoontje van premier Rutte met voorman Sjaak van der Tak. Meer activistische organisaties als Farmers Defence Force en Agractie, hebben gezegd dat ze vanavond met elkaar overleggen over hun standpunt. Tot nu toe voelden ze weinig voor een gesprek onder leiding van Remkes.

Eerst toezeggingen kabinet

Agractie heeft maandag wel gebeld met de gespreksleider. Na afloop liet voorman Kemp weten dat hij toezeggingen van het kabinet wil en dat hij pas zal afwegen of een inhoudelijk gesprek zinvol is als het kabinet op die eisen heeft gereageerd.

Bij het gesprek vrijdag zijn namens het kabinet premier Rutte, minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) en minister Staghouwer (Landbouw) aanwezig. Waar het gesprek zal plaatsvinden, wordt van tevoren geheim gehouden, om blokkades door tractors en andere acties te voorkomen.

Andere organisaties later

Na het gesprek met de boerenorganisaties volgen 's middags nog gesprekken met ongeveer tien boeren. Het gaat volgens de woordvoerder van Remkes om agrariërs die de afgelopen tijd met opvallende standpunten en ideeën in de media zijn verschenen.

In een later stadium heeft Remkes ook nog gespreksrondes gepland met andere organisaties die met de stikstofproblematiek te maken hebben, zoals veevoederproducenten, slachterijen, milieu- en natuurorganisaties en gemeenten en provincies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl