NOS Nieuws

Wekdienst 2/8: Uitspraak over vergunning Zandvoort • SEH Zoetermeer deels dicht

Goedemorgen! Vandaag komt de Raad van State met een voorlopige uitspraak over de stikstofvergunning van het Formule 1-circuit in Zandvoort en sluit een Zoetermeers ziekenhuis vanwege personeelstekorten drie dagen in de week de deuren van de spoedeisende hulp.

Eerst het weer: in het noorden veel bewolking, soms even wat zon en plaatselijk wat regen. In het zuiden van het land is het zonnig. De zuidwestenwind waait matig en het wordt 20 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 29 graden in Brabant en Limburg. Morgen is het in het hele land zonnig en warm.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De afdeling bestuursrecht van de Raad van State komt met een voorlopige uitspraak over de stikstofvergunning van het circuit van Zandvoort. In april oordeelde de rechtbank nog dat het terecht was dat de organisatie die vergunning had gekregen, maar natuur- en milieuorganisaties gingen daartegen in hoger beroep.
  • De spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer gaat tot 1 oktober drie dagen in de week dicht. Vanwege een hoog ziekteverzuim en krapte op de arbeidsmarkt slaagt het ziekenhuis er naar eigen zeggen niet in om genoeg personeel te vinden om de afdeling 24/7 te bemensen.
  • PSV speelt uit tegen AS Monaco in de derde voorronde van de Champions League. Een week later is de return in Eindhoven. Als PSV de dubbele ontmoeting overleeft, komt de Eindhovense club terecht in de play-offs van de Champions League, de laatste horde naar het hoofdtoernooi.

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten hebben de leider van terreurbeweging al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri gedood in Afghanistan. "De terroristenleider is niet meer", meldde de Amerikaanse president Biden in een persconferentie. De geboren Egyptenaar plande samen met Osama Bin Laden de aanslagen op 11 september 2001.

Al-Zawahiri is afgelopen zaterdag in de hoofdstad Kabul omgebracht bij een drone-aanval, uitgevoerd door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het wordt gezien als de belangrijkste aanval op de terreurbeweging sinds 2011, toen al-Qaida-oprichter Bin Laden werd gedood.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na een internationale duivenwedstrijd in de Zuid-Franse stad Narbonne afgelopen vrijdag zijn 20.000 duiven zoek. Waarschijnlijk zijn ze gedesoriënteerd geraakt door een onweersbui. Duivenmelkers vrezen een grote strop. In de branche gaan miljoenen om.

Aan de wedstrijd namen zo'n 26.000 duiven deel, waarvan een aanzienlijk deel van Belgische duivenmelkers. De Belgische Duivenbond is teleurgesteld in de wedstrijdorganisatie.

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl