De Chinese staatskrant Global Times schrijft over de Aziëreis van Pelosi
NOS NieuwsAangepast

'Pelosi gaat toch naar Taiwan, ondanks toenemende Chinese druk'

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, gaat morgen toch naar Taiwan, melden Taiwanese media op basis van anonieme bronnen. Ze zou dan de nacht doorbrengen in de hoofdstad Taipei en woensdagochtend een bezoek brengen aan het parlement. Ook twee topfunctionarissen van de Verenigde Staten en Taiwan zeggen dat Pelosi het Oost-Aziatische eiland een bezoek zal brengen, meldt CNN.

China blijft ondertussen de druk op de Verenigde Staten opvoeren om Taiwan over te slaan tijdens de Aziëreis van Pelosi. Als zij toch besluit een bezoek te brengen aan het eiland, dat door China als afvallige provincie wordt gezien, zal het Chinese leger niet stil blijven zitten, waarschuwde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen.

Het is niet voor het eerst dat China de Amerikanen waarschuwt dat een bezoek van Pelosi verstrekkende gevolgen kan hebben. Vorige week zei president Xi al tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden dat die "niet met vuur" moet spelen.

"Een bezoek van de derde belangrijkste functionaris van de Amerikaanse regering heeft verstrekkende politieke gevolgen", herhaalde buitenlandwoordvoerder Zhao vandaag. Op de vraag wat die gevolgen precies zijn, antwoordde hij: "Als zij durft te gaan, laten we dan afwachten."

VS keurt Chinese dreiging af

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zei vanavond dat de beslissing om naar Taiwan te gaan geheel wordt overgelaten aan Pelosi zelf. "Het Congres is een onafhankelijke, gelijkwaardige tak van de regering", zei hij.

Als Pelosi besluit Taiwan te bezoeken en China "probeert een soort crisis te creëren", dan komt dat volledig voor rekening van Peking, stelt hij. "We roepen China op om verantwoordelijk te handelen en verdere escalatie te voorkomen."

Ook Pentagon-woordvoerder Kirby waarschuwt voor escalatie. Hij is bang dat China een eventuele bezoek van Pelosi zal aangrijpen om provocerende (militaire) acties uit te voeren, zoals het afvuren van raketten rond Taiwan. "Om het simpel te zeggen: er is voor Peking geen enkele reden om een potentieel bezoek, dat in lijn is met het Amerikaanse beleid, in een crisis te veranderen."

Hardnekkige geruchten

Er wordt al tijden gespeculeerd dat Pelosi, die met vijf andere Congresleden de regio bezoekt, ook een bezoek zal brengen aan Taiwan. Het land staat niet op het officiële reisschema, maar de geruchten houden desondanks aan. Amerikaanse en Taiwanese journalisten hielden al rekening met een onaangekondigd bezoek aan Taiwan op dinsdagavond of woensdagochtend.

In aanloop naar dinsdagavond worden die geruchten steeds hardnekkiger. Volgens de Taiwanese krant United Daily News hebben verschillende overheidsfunctionarissen te horen gekregen dat ze Pelosi moeten ontvangen.

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken wil niets zeggen over de kwestie. Eerder vandaag liet premier Su andermaal in het midden of Pelosi wordt verwacht, meldt CNN. "Iedere buitenlandse vriend is welkom in ons land", zei hij.

Het zou voor het eerst zijn sinds 1997 dat de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Taiwan bezoekt. De Huis-voorzitter is in de VS de tweede in de lijn der opvolging van de president, na de vicepresident.

De Aziëreis ging vandaag van start met een bezoek aan Singapore, waar de Amerikaanse politici twee dagen zullen blijven. Daarna worden Maleisië, Zuid-Korea en Japan bezocht. Er wordt onder meer gesproken over de handelsrelaties, de coronapandemie en de klimaatcrisis, volgens het kantoor van Pelosi. Ook als gespreksonderwerp staat Taiwan dus formeel niet op de agenda.

De Amerikaanse president Biden heeft afgelopen mei beloofd Taiwan militair te hulp te schieten als China besluit het eiland aan te vallen. Voorheen hield de VS zich meer op de vlakte over de verdediging van Taiwan, om China niet te schofferen. China ziet iedere westerse toenadering tot Taiwan als steun aan de onafhankelijkheidsbeweging op het eiland.

Taiwan: het land dat geen land is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl