Reuters
NOS NieuwsAangepast

Rapper koopt alle Russische vestigingen van Starbucks

De Russische rapper Timati heeft samen met een horecaondernemer de 130 filialen van Starbucks in Rusland overgenomen. De artiest maakte de overname bekend op Instagram, dat in Rusland geblokkeerd is vanwege 'extremisme'. Er werd al enige tijd onderhandeld over de overname.

De Amerikaanse koffieketen sloot in maart de deuren van alle vestigingen in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Talloze andere westerse bedrijven deden hetzelfde. Het bedrijf beloofde het personeel nog zes maanden door te betalen. In mei besloot Starbucks definitief Rusland te verlaten.

Timati zegt niet veel te willen veranderen aan het concept. De voorlopige nieuwe naam van het bedrijf is Super Coffee. Volgers van de rapper wordt gevraagd een nieuw logo te ontwerpen, ter vervanging van het bekende logo van een groene zeemeermin met twee staarten.

Poetin

De rapper staat bekend als trouwe aanhanger van president Poetin. Bij de presidentverkiezingen van 2012 en 2018 verscheen hij in campagnevideo's; ook trad hij op bij bijeenkomsten van de president.

Naast zijn muziek verdient hij zijn geld met een kledinglijn, een tattoowinkel en een burgerrestaurant. Zijn zakenpartner is Anton Pinsky, die tientallen restaurants in Rusland uitbaat.

AFP
Poetin en Timati na de presidentsverkiezingen van 2012, die Poetin won

De overname van de Russische Starbucks-tak staat niet op zichzelf. Westerse bedrijven die zich hebben teruggetrokken uit Rusland worden een voor een overgenomen door Russische ondernemers. Vandaag verkocht de Duitse bouwmarktketen Obi de Russische winkels voor een symbolisch bedrag van één euro.

Andere westerse bedrijven, zoals Pizza Hut, Michelin en Carlsberg, zijn nog op zoek naar een Russische koper voor hun lokale winkels en fabrieken.

Ook de restaurants van McDonald's zijn overgenomen. Vorige maand openden de deuren van de eerste omgetoverde vestiging:

Omgetoverde McDonald's opent deuren in Moskou

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl