NOS Nieuws

Onderzoekers: grondstoffen die aarde dit jaar kan leveren zijn al verbruikt

Wereldbewoners hebben dit jaar tot nu toe evenveel grondstoffen verbruikt als de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen. Dat melden onderzoeksorganisatie Global Footprint Network en het Wereld Natuur Fonds, die vandaag daarom hebben uitgeroepen tot Earth Overshoot Day. Onderzoekers van deze organisaties berekenden dat de mensheid dit jaar 1,75 aarde verbruikt.

De rest van het jaar moeten we interen op de aardse reserves, zegt het Global Footprint Network. "De aarde heeft veel voorraad, dus we kunnen de planeet wel een tijdje, maar niet eeuwig uitputten", zegt Mathis Wackernagel van de internationale organisatie voor klimaatonderzoek. Het is net als met geld uitgeven, stelt hij: "We kunnen een tijdje meer uitgeven dan we verdienen, maar op een zeker moment zijn we blut."

Sinds 1971 komt het moment dat we van de reserves gebruik moeten maken steeds sneller, zegt het Global Footprint Network. Toen was Earth Overshoot Day pas eind december:

Earth Overshoot Day

In Nederland viel Overshoot Day dit jaar op 12 april. Dat betekent dat als als iedereen op aarde zoals een Nederlander zou leven, we dit jaar volgens het Global Footprint Network 3,6 aardes zouden verbruiken. Vorig jaar ging het voor Nederland nog om 2,9 keer de capaciteit van de aarde.

Amerikanen hebben een nog grotere ecologische voetafdruk, heeft het Global Footprint Network becijferd. Als iedereen als een Amerikaan had geconsumeerd, zouden de natuurlijke hulpbronnen van de aarde al op 13 maart zijn opgebruikt.

In 2019 en 2021 was het op 29 juli Earth Overshoot Day. In 2020 was het kantelpunt iets later, op 22 augustus, vanwege de coronabeperkingen die toen wereldwijd van kracht waren.

NOS op 3 maakte in 2018 deze uitlegvideo over Earth Overshoot Day:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl