EuroGames 2022 Nijmegen
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 27/7: Istanbul coördineert export Oekraïens graan • EuroGames beginnen in Nijmegen

Goedemorgen! Er zijn weer boerenacties op de wegen. In Istanbul wordt een coördinatiecentrum geopend voor de export van graan uit Oekraïne. En de EuroGames - een groot sportevenement voor lhbti'ers - gaan van start in Nijmegen.

Maar eerst het weer: Vandaag zijn er perioden met zon. Ook ontstaan er stapelwolken. In het noorden kan nog een buitje vallen. Het wordt 19 tot 22 graden en er waait een matige noordelijke wind. Morgen kan het een paar graden warmer worden.

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Boeren voeren vandaag weer actie. Op meerdere plaatsen zijn er vanochtend acties op snelwegen. Op sommige wegen zijn op- en afritten geblokkeerd.
  • In Istanbul in Turkije wordt een gezamenlijk coördinatiecentrum geopend voor de export van Oekraïens graan. Vanuit daar moet worden toegezien op de export van het graan naar de rest van de wereld.
  • Paus Franciscus gaat tijdens 'pelgrimstocht voor boetedoening' in Canada vandaag naar een bijeenkomst met tienduizenden oorspronkelijke bewoners bij Lac Ste. Anne.
  • De EuroGames - een groot sportevenement voor lhbti'ers - gaan van start in Nijmegen. Zo'n 2000 sporters uit 42 landen doen mee.

Wat heb je gemist?

In Afghanistan zijn de rechten van miljoenen vrouwen en meisjes drastisch ingeperkt sinds de machtsovername door de Taliban van vorig jaar. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat vandaag verschenen is. Volgens Amnesty worden vrouwen in bijna alle aspecten van hun leven onderdrukt. Zo moeten ze hun gezicht weer bedekken als ze over straat gaan en mogen ze niet meer naar school. Ook worden vrouwen vastgezet voor kleine overtredingen en is het aantal gedwongen huwelijken toegenomen. Amnesty wil sancties en reisverboden tegen de Taliban.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten is een hondensportschool geopend. Hier kunnen honden naar hartenlust de energie uit hun lijf rennen. Dan hoeven ze dat niet te doen in de hitte en de zon.

Sportschool voor honden

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl