Minister Jetten in gesprek met de Duitse minister Habeck en de Tsjechische minister Sikela
NOS NieuwsAangepast

EU-ministers akkoord met plan om verbruik gas te verminderen

De energieministers van de EU-lidstaten zijn akkoord met een plan om gasverbruik de komende winter te verminderen. De 27 lidstaten hebben afgesproken om 15 procent minder gas te verbruiken vanaf augustus tot april. De landen mogen zelf bepalen hoe ze dat gaan doen.

"Het is heel erg belangrijk dat we vandaag met Europese landen een akkoord hebben bereikt. Het helpt echt om minder afhankelijk te zijn van Rusland en beter voorbereid te zijn op aankomende winter", zegt Rob Jetten, minister voor Energie.

De 15 procent reductie is vrijwillig, maar als er een gastekort komt, dan kan de afspraak omgezet worden in een verplichting. Daarbij zijn wel allerlei uitzonderingen afgesproken waardoor landen die verplichting niet hoeven na te komen.

Veel uitzonderingen

Het gaat dan om landen waarvan het gasnetwerk niet verbonden is met de netwerken van andere lidstaten. Zij kunnen het bespaarde gas dan niet uitwisselen met de andere EU-landen, schrijft de Raad van de Europese Unie. Ook landen die voor het opwekken van elektriciteit afhankelijk zijn van gas, zijn van de verplichting uitgezonderd om problemen met het stroomnetwerk te voorkomen.

Verder kunnen EU-lidstaten een uitzondering aanvragen als ze hun gasvoorraden voldoende hebben gevuld, als hun kritieke industrieën sterk afhankelijk zijn van gas of als hun gasverbruik het afgelopen jaar met ten minste 8 procent is gestegen vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

"Wat Nederland betreft had het wel een tandje gemogen met al die uitzonderingen. Maar deze landen hebben vandaag gezegd zich ook echt in te spannen om 15 procent minder gas te gaan verbruiken", zegt minister Jetten. Met het noodplan willen de EU-landen voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen zonder gas komen te zitten als Rusland besluit minder of helemaal geen gas meer te leveren.

Compromis

Het was lastig om een akkoord te bereiken waar alle landen tevreden mee zijn. In een week tijd hebben de landen meerdere keren hard onderhandeld. Landen als Spanje en Portugal maken geen gebruik van Russisch gas en willen niet dat hun huishoudens en bedrijven de prijs moeten betalen omdat andere landen juist wel afhankelijk zijn van Rusland.

Er zijn niet alleen zorgen over de komende winter maar ook over die daarna. De verwachting is dat Europa volgend jaar veel minder gas in de voorraden heeft dan afgelopen winter. "Dat is echt iets van de lange adem en ik heb zo'n vermoeden dat we het met de energieministers de komende tijd hier vaker over zullen hebben", aldus minister Jetten.

Nederland voldoet momenteel al aan de besparing van 15 procent. Toch zegt minister Jetten dat ook Nederland de komende tijd nog meer gaat doen. Zo zal een er subsidie komen om bedrijven te helpen overstappen van gas naar een duurzame energiebron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl