Muhammad Ali (L) tijdens 'Rumble in the Jungle'
NOS Nieuws

Legendarische riem van Muhammad Ali geveild voor 6,2 miljoen dollar

De riem die Muhammad Ali won in een gedenkwaardige bokswedstrijd in 1974 in Afrika is geveild voor 6,2 miljoen dollar. Het collector's item is gekocht door de eigenaar van het American footballteam Indianapolis Colts.

Er was veel belangstelling voor de riem, volgens het veilingkantoor. "Urenlang gingen twee bieders over elkaar heen. Het was bijna zo spannend als de bokswedstrijd zelf", schrijft de directeur in een persverklaring. De riem wordt onderdeel van een rondreizende expositie van attributen uit de Amerikaanse geschiedenis en popcultuur.

Ali won de trofee bij de 'Rumble in the Jungle', de wedstrijd die wordt gezien als een van de meest legendarische uit de boksgeschiedenis. In een uitverkocht voetbalstadion in Kinshasa, in het toenmalige Zaïre, ging Ali de strijd aan met de Amerikaanse regerend wereldkampioen George Foreman. Tegen de verwachting in won Ali het gevecht, waarmee hij zijn zwaargewichtwereldtitel heroverde.

Toenmalig dictator Mobutu Sese Seko betaalde flink voor het naar Zaïre halen van de sportwedstrijd, die als goede PR voor zijn land moest dienen. Honderden miljoenen mensen wereldwijd zagen 'zijn' Zaïre als decor van het spektakel in de boksring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl