Huldiensten voor de poort van de universiteit
NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonde bij aanslag tijdens diploma-uitreiking Manilla

Bij een schietpartij op een universiteit in de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn drie doden en een gewonde gevallen. De schutter opende het vuur bij een diploma-uitreiking.

Onder de doden zijn de voormalige burgemeester van Lamitan City, Rose Furigay, en haar assistent. Lamitan City ligt op het zuidelijke eiland Basilan.

Een politiefunctionaris zegt dat er sprake is van een langlopende vete tussen de burgemeester en de verdachte. De verdachte stelt dat de burgemeester en haar familieleden "drugsbaronnen" zijn en dat "13-jarigen aan drugs verslaafd raken". Maar de advocaat van Furigay weerspreekt de beschuldigingen.

Diploma-uitreiking

Op Twitter worden foto's verspreid waarop het lichaam van de burgemeester te zien zou zijn. De derde dode is een bewaker van de universiteit, melden de autoriteiten.

De dochter van de voormalige burgemeester is volgens de politie gewond geraakt. Zij studeert aan de universiteit en zou vandaag haar diploma krijgen. Ze wordt behandeld in het ziekenhuis.

Een lokale verslaggever zegt tegen de NOS dat de dochter in haar hoofd en buik is geraakt. Haar toestand zou stabiel zijn.

De aanslag vond volgens lokale media plaats in dit gebouw op de campus

De lokale politie verklaart dat de schutter, die twee pistolen bij zich had, is aangehouden na een achtervolging. De politie zegt dat de man gewond is geraakt nadat beveiligers van de campus op hem hadden geschoten. Hij wordt verhoord.

Op deze video zou zijn aanhouding te zien zijn:

De president van de Filipijnen, Bongbong Marcos, zegt geschokt en bedroefd te zijn door de aanslag. "We rouwen met de nabestaanden, de gewonden en degenen van wie littekens van deze ervaring diep zullen zijn", schrijft hij in een verklaring. Hij zegt dat de politie onderzoek doet om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken gestraft worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl