Een brand wordt geblust in de haven van Odessa
NOS NieuwsAangepast

Zelensky: raketaanval Odessa is 'Russische barbaarsheid'

De Oekraïense president Zelensky heeft de Russische raketaanval op de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee veroordeeld als "duidelijke Russische barbaarsheid".

De havenstad werd nog geen 24 uur na het tekenen van een graandeal tussen Oekraïne en Rusland beschoten met raketten. Zelensky zei gisteravond in een videoboodschap dat de aanval een nieuwe reden is voor andere landen om Oekraïne wapens te geven "die nodig zijn voor de overwinning".

Rusland heeft vanochtend via de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken erkend dat het een precisieaanval met raketten heeft uitgevoerd op de haven van Odessa. Het doel was volgens Rusland een marineschip.

Volgens het leger van Oekraïne zijn er zaterdag vier kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden "haveninfrastructuur" hebben geraakt, stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram. De twee andere raketten zijn volgens het leger neergehaald.

In de haven van Odessa waren brandweerlieden druk bezig om de branden te blussen:

Brandweerlieden blussen brand in de haven van Odessa

Een aantal mensen zou door de aanval gewond zijn geraakt.

Brug aangevallen

Zelensky zei verder dat de Oekraïense troepen oprukken in de Oost-Oekraïense regio Cherson, die aan het begin van de oorlog door Rusland was ingenomen. De Oekraïners hebben met een door Amerika aangeleverd langeafstandswapen onder meer een brug aangevallen. Als die vernietigd is, komen de Russen in de problemen met de bevoorrading van hun troepen. Maar volgens het Russische persbureau TASS is de brug nog steeds in gebruik.

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft burgers in Enerhodar, nabij de kerncentrale Zaporizja, via Telegram opgeroepen door te geven waar de Russische troepen precies zitten en wie er met de Russen samenwerkt. De informatie kan worden doorgegeven per telefoon of via berichtenapps.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl