Actievoerders bij het schilderij van Botticelli
NOS Nieuws

Klimaatprotest bij schilderij Botticelli in museum Uffizi in Florence

Italiaanse klimaatactivisten hebben zich vrijdag in Florence vastgelijmd aan een glazen wand rond het schilderij La Primavera van Botticelli. Dat gebeurde in het Uffizi, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld.

Volgens de Italiaanse politie hadden drie jonge demonstranten, twee vrouwen en een man, een entreekaartje gekocht voor het museum. In de zaal gewijd aan de 15-eeuwse schilder Botticelli rolden ze een spandoek uit op de vloer. Vervolgens plakten ze hun handen aan het glas dat La Primavera (De lente) moet beschermen.

Op het spandoek was in het Italiaans de tekst 'Laatste generatie, geen gas, geen kolen' te lezen. In een verklaring aan de krant Corriere della Sera vragen de activisten zich af "of het vandaag de dag nog mogelijk is om zo'n mooie lente te zien als deze?".

Gebiedsverbod

De activisten en de lijm konden zonder problemen van het glas verwijderd worden. Het museum zegt dat er geen schade is aan het kunstwerk.

De jonge demonstranten hebben van de politie een gebiedsverbod gekregen: ze mogen drie jaar lang niet in Florence komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl