Murmu wordt na de verkiezing onthaald door aanhangers
NOS NieuwsAangepast

India kiest voor het eerst vrouwelijk stamlid als staatshoofd

Voor het eerst krijgt India een president die behoort tot een inheemse stam. De 64-jarige Draupadi Murmu, kandidaat namens de BJP van premier Modi, is na drie rondes als winnaar uit de bus gekomen bij de presidentsverkiezingen.

De stemmen zijn weliswaar nog niet in alle deelstaten geteld, maar volgens Indiase media staat Murmu zo ver voor dat de winst haar niet meer kan ontgaan. Op 25 juli, aanstaande maandag, treedt ze formeel aan als president. Ze wordt aangesteld voor een termijn van vijf jaar en vervult als president een grotendeels ceremoniële functie. Ze volgt Ram Nath Kovind op.

Murmu is de tweede vrouw die de post bekleedt en tevens de jongste president ooit. Ze komt uit de oostelijke deelstaat Odisha en verruilde haar baan als onderwijzer voor de politiek. Tot 2021 was ze gouverneur van de noordelijke deelstaat Jharkhand, als eerste vrouw ooit op die positie.

Historisch moment

Murmu behoort tot de Santhal, een van de zevenhonderd stammen in India. Van de 1,4 miljard inwoners behoort zo'n 8 procent tot een stam. Premier Modi verwelkomde haar overwinning. "India schrijft geschiedenis", twitterde hij. Aanhangers zien Murmu's verkiezingszege als een historisch moment voor stamleden in India, die economisch en cultureel gemarginaliseerd worden.

In 2024 worden er algemene verkiezingen gehouden. Verwacht wordt dat Murmu's hooggeplaatste positie de BJP stemmen zal opleveren in deelstaten waar veel stammen zijn gevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl