Alex Morgan heeft Amerika op voorsprong gezet
NOS Voetbal

Amerikaanse voetbalsters winnen Gold Cup en plaatsen zich voor Spelen in Parijs

Terwijl het EK voetbal voor vrouwen nog in volle hevigheid voortduurt, is bij het equivalent in Noord- en Midden-Amerika de finale al achter de rug. Die is gewonnen door de Verenigde Staten.

De titelverdediger en regerend wereldkampioen rekende in het Mexicaanse Guadalupe met 1-0 af met olympisch kampioen Canada.

Behalve de bijbehorende Gold Cup leverde de eindzege de Amerikaanse vrouwen ook al een ticket op voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Om het tweede startbewijs namens de Concacaf, de bond voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, moet Canada in een play-off de strijd aangaan met Jamaica, dat in het duel om het brons Costa Rica met 1-0 versloeg.

Morgan vanaf elf meter

Onder het oog van FIFA-voorzitter Gianni Infantino nam Alex Morgan de enige treffer in de finale voor haar rekening. Zij passeerde doelvrouw Kailen Sheridan vanaf de penaltystip, nadat de Canadese Allysha Chapman een overtreding had begaan op Rose Lavelle. Het was voor Morgan al haar 118de doelpunt in het nationale shirt.

Met de titel nam Amerika revanche voor de nederlaag die het vorig jaar leed in de halve finales van de Olympische Spelen, toen juist Canada in de slotfase via een strafschop toesloeg en in Tokio voor het eerst sinds twintig jaar een overwinning boekte op de zuiderbuur. In de eindstrijd werd vervolgens afgerekend met Zweden.

Jamaica eindigde als derde dankzij een doelpunt in de verlenging van invalster Kalyssa van Zanten. Costa Rica ging echter niet helemaal met lege handen naar huis: de topvier kwalificeerde zich voor de WK van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland.

Amerika won het toernooi, dat sinds de eerste editie in 1991 acht keer gehouden werd, viermaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl