AFP
NOS Nieuws

Chinees zero-covidbeleid dwingt ook toeristen in quarantaine

In de Zuid-Chinese stad Beihai zitten ruim 2000 toeristen in lockdown nu het coronavirus daar weer is opgelaaid. In de stad, een populaire vakantiebestemming in de regio Guangxi, zijn de afgelopen week meer dan 500 besmettingen geteld. Naar Chinese maatstaven is er dan sprake van een grote uitbraak.

Zaterdag stelde de lokale overheid een lockdown in voor dichtbevolkte delen van de stad, waaronder resorts en toeristische attracties. Mensen worden daar massaal getest en inwoners mogen hun woning niet meer verlaten.

De maatregelen gelden ook voor het eiland Weizhou, nog een toeristische trekpleister. Het eiland ligt op een uur varen van Beihai en staat bekend om zijn stranden en mooie kustlijn. Vrijdag werden toeristen opgeroepen Weizhou te verlaten. Hotels werden opgedragen om hun gasten een vergoeding te betalen. Sinds zondag zijn alle uitgaansgelegenheden gesloten.

Nog steeds strenge regels in China

Het stadsbestuur van Beihai laat nu bepalen welke regels zullen gelden voor de 2000 toeristen die vastzitten. De zero-covidstrategie van de Chinese regering staat bekend als streng en dat blijkt ook uit de situatie in Beihai. Het gaat waarschijnlijk vooral om Chinezen; de grenzen zijn voor buitenlandse toeristen overwegend gesloten.

Diegenen die niet in een gemiddeld- of hoogrisicogebied zijn geweest, mogen vertrekken als ze een negatieve test kunnen tonen. Een negatieve test volstaat ook voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die positief getest is of mensen die in contact zijn geweest met iemand anders die bij een besmet persoon is geweest. De rest moet in de stad blijven en moet in quarantaine.

De strenge lockdowns leiden er ook toe dat de toerismesector in China klappen blijft krijgen. Op de Dag van de Arbeid in mei zijn er volgens het ministerie van Toerisme slechts 160 miljoen binnenlandse reizen gemaakt, een derde minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vorige week werd bekend dat de Chinese economie zijn slechtste kwartaal in twee jaar tijd heeft gedraaid. Niet alleen het vasteland heeft last van corona, ook het bekende gokeiland Macau heeft te maken met een lockdown. Casino's zijn daar al ruim een week dicht en mensen moeten thuisblijven. Sinds half juni zijn er daar zo'n 1700 besmettingen geteld.

De afgelopen tijd zijn er op sociale media ook meldingen gemaakt van medewerkers van hulpdiensten die voordeuren intrappen en huissleutels opeisen om mensen op te sluiten. Ook werden er barrières voor appartementencomplexen neergezet om mensen binnen te houden en werden metalen stangen over deuren heen gelast.

Verder zijn er meldingen van mensen die woningen binnendringen om te controleren of de coronamaatregelen worden nageleefd. Dat gebeurde onder meer in de miljoenenstad Guangzhou. Daar werd ingebroken in de huizen van mensen die al positief waren afgevoerd naar quarantainehotels. De autoriteiten waren op zoek naar hun nauwe contacten, omdat die het virus ook zouden kunnen verspreiden.

Het lokale stadsbestuur heeft inmiddels excuses aangeboden daarvoor en noemt het gewelddadig gedrag. Er zou een onderzoek ingesteld zijn en de betrokken mensen zouden zwaar gestraft worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl