Ook in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang is het warm
NOS Nieuws

Noord-Korea zegt dat einde corona-uitbraak in zicht is

Het einde van de corona-uitbraak in Noord-Korea is nabij, meldt staatspersbureau KCNA. Het land is op weg om de crisis "eindelijk onschadelijk" te maken. Deskundigen zetten er vraagtekens bij.

Noord-Korea stelt dat 99,98 procent van de 4,77 miljoen "koortspatiënten" die sinds eind april werden gemeld volledig zijn hersteld, maar daarbij werden geen data getoond die die bewering ondersteunen. Dat komt waarschijnlijk doordat er nauwelijks wordt getest op het virus.

Het hermetisch afgesloten land claimde lange tijd het virus buiten de deur te hebben gehouden. Tot afgelopen voorjaar: toen werd voor het eerst toegegeven dat Noord-Korea te maken had met een uitbraak van het virus. Leider Kim Jong-un kondigde na de eerste besmetting meteen de noodtoestand en een landelijke lockdown af.

Correspondent Sjoerd den Daas maakte vorige week deze reportage uit de Zuid-Koreaanse grensplaats Ganghwa, waar toeristen een glimp proberen op te vangen van de coronasituatie in Noord-Korea:

Gluren naar de buren: Zuid-Koreanen kijken met telescoop over de grens

In het land zijn weinig mensen gevaccineerd, omdat het hulp van andere landen voor een grootschalige inentingscampagne weigerde. Ook worden er nauwelijks mensen getest. Toch zegt Noord-Korea goed zicht te hebben op het virus.

Door het hele land worden volgens het staatspersbureau "intensieve medische checks" gedaan. En ook zouden er nieuwe methodes ontwikkeld worden waarmee het virus en eventuele nieuwe varianten, maar ook andere besmettelijke ziektes, zoals apenpokken, kunnen worden opgespoord.

Twijfels bij WHO

Wereldgezondheidsorganisatie WHO zet grote vraagtekens bij het nieuws. Vorige maand nog was er de angst dat het eerder slechter dan beter ging. Die vrees was er vooral doordat er geen onafhankelijke cijfers over de corona-uitbraak in Noord-Korea zijn.

Daarnaast worden in omringende landen juist meer besmettingen gemeld de laatste tijd. In China waren het er zaterdag bijna 700, het hoogste aantal sinds 23 mei. In Zuid-Korea verwachten deskundigen de komende tijd elke week honderdduizenden nieuwe gevallen. En in de Japanse hoofdstad Tokio werden afgelopen woensdag bijna 17.000 infecties vastgesteld, het hoogste aantal sinds februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl