Enorme rookwolken in de buurt van de plaats Mijas in de provincie Málaga
NOS NieuwsAangepast

Bosbranden blijven Zuid-Europa teisteren, duizenden geëvacueerd in Málaga

Grote bosbranden blijven delen van Frankrijk, Spanje en Portugal teisteren. Duizenden brandweerlieden proberen de branden te bestrijden, maar dat is moeilijk door de harde wind die het vuur aanwakkert, de droogte en de aanhoudende hittegolf.

In het zuiden van Andalusië moesten 3000 mensen weg uit dorpen die bedreigd werden door een bosbrand die was begonnen bij het dorp Mijas in de provincie Málaga. Tweehonderd brandweerlieden proberen daar het vuur uit te krijgen, geholpen door 18 vliegtuigen. Ook in de regio Las Hurdes, ten westen van Madrid bij de Portugese grens, woedt een brand en zijn acht dorpen geëvacueerd.

Geëvacueerde vakantiegangers vertellen aan persbureau Reuters hoe ze verrast werden door het oprukkende vuur:

Gevlucht voor het vuur in Málaga: 'Paar spullen gepakt en gaan rennen'

De Zwijndrechtse Suzanne de Veth (44), twee weken met haar man en kinderen op vakantie in Benalmadena, vlakbij Málaga, ziet de hele dag de blusvliegtuigen overkomen. "Daar komt er weer een, as we speak", zegt ze vanaf haar balkon. "Ze halen water uit zee en vliegen dan hieroverheen naar de brand."

Zelf hebben ze geluk, vertelt De Veth. De wind waait vanaf zee landinwaarts en er loopt nog een snelweg tussen hun verblijf en de bosbranden een paar kilometer verderop, dus evacueren hoeft niet.

"Donderdag was het even onzeker. We waren in de stad en mijn man belde dat er een brand was. Toen zijn we wel snel naar huis gegaan en hebben we de kinderen een rugzakje laten inpakken met de meest essentiële dingen, want je weet niks, je weet niet hoe ver het is, we zagen de rook boven de bergen uitkomen."

Dicht bij zee

De Veth is blij dat ze een appartement dicht bij zee heeft geboekt. "We hadden eerder een andere plek op het oog, maar die is nu ook geëvacueerd. Dus daar hadden we een hele andere vakantie gehad."

Chantal Wachtmeester (48) uit het Drenthse De Wijk was minder fortuinlijk. Ze verbleef met haar dochter in een huis van vrienden in Alhaurín el Grande, verder het binnenland in. Na een spannende nacht, waarin het vuur over de berg steeds dichterbij kwam, besloot ze gisteren zelf de spullen te pakken, nog voordat de guardia civil kwam langsrijden om te zeggen dat ze moesten vertrekken.

"We hebben de nacht in een hotelletje aan de kust doorgebracht en nu heb ik gelezen dat we terug mogen, dus we gaan kijken hoe het daar is, of er nog rook hangt." Ze heeft twee nachten slecht geslapen, maar is vooral begaan met de bewoners van de dorpen in de buurt. " Voor hen is dit best een ramp. Hun bos is weg. Er is al 2000 hectare afgebrand, zo'n 3000 voetbalvelden."

Apocalyptische taferelen

In Frankrijk rukken de bosbranden op sommige plaatsen nog op en leiden ze, zoals een bewoner van Teste-de-Buch het aan persbureau AFP beschrijft, tot "apocalyptische" taferelen. Ongeveer 10.500 hectare aan bos is verwoest. Zo'n 3000 brandweerlieden proberen dorpen in de regio rond Bordeaux te beschermen. Volgens de lokale autoriteiten zijn er vanochtend opnieuw enkele duizenden mensen geëvacueerd. Ruim 14.000 mensen hebben afgelopen week hun woning of vakantieadres moeten verlaten.

Enkele van de meest heftige natuurbranden woeden in Portugal. Daar kwam vrijdag een piloot van een blusvliegtuig om het leven toen zijn toestel neerstortte. Ook in Kroatië, Hongarije, Griekenland en Marokko zijn er bosbranden.

De temperatuur kan vanmiddag in delen van Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Ook in Frankrijk worden dat soort temperaturen verwacht. Ook de komende dagen houdt de hitte nog aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl