EPA
NOS NieuwsAangepast

Vrachtvliegtuig met munitie neergestort in Griekenland, acht doden

Bij de Griekse stad Kavala in het noordoosten van het land is vannacht een vrachtvliegtuig neergestort. Het gaat om een toestel van een Oekraïense luchtvaartmaatschappij dat volgens de luchtvaartautoriteiten van Servië naar Jordanië onderweg was. Ooggetuigen zeggen tegen Griekse media dat ze uren na de crash nog explosies hoorden.

Volgens de Servische minister van Defensie Stefanovic zijn alle acht inzittenden om het leven gekomen. Hij zegt dat het vliegtuig als eindbestemming Bangladesh had en dat het een tussenlanding moest maken in Jordanië. Aan boord van de Antonov AN-12 zat 11,5 ton in Servië geproduceerde munitie, zegt Stefanovic. Het toestel had alle vergunningen om met die lading te vliegen.

Een team nucleaire specialisten onderzoekt of er gevaarlijke stoffen zijn achtergebleven na het neerstorten.

Kort voor de crash vliegt het Antonov-toestel brandend boven Griekenland:

Brandend vrachtvliegtuig stort neer bij Griekse stad Kavala

De brandweer zette de omgeving rond het neergekomen toestel direct af. Er rukten ook zeven blusvoertuigen uit, maar brandweerlieden konden het wrak vanwege de explosies niet naderen. Ook kwamen er bijtende dampen vrij. Twee brandweermannen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

De autoriteiten hebben omwonenden opgedragen voorlopig niet naar buiten te gaan. Ook moeten zij de ramen en deuren vannacht dicht houden.

Volgens de Griekse luchtvaartautoriteiten kon de piloot op tijd waarschuwen dat er een probleem was met een van de motoren. Hij gaf daarop aan dat hij een noodlanding in Kavala zou maken. Kort daarop werd de communicatie verbroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl