Geerdink in 2015
NOS Nieuws

Nederlandse journalist Geerdink 'meegenomen door politie in Noord-Irak'

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink zegt dat ze is meegenomen door de politie in de Koerdische Autonome Regio in Irak. Op Twitter zegt Geerdink dat ze de regio wordt uitgezet.

Volgens Geerdink had ze bijna het noorden van Syrië bereikt, toen ze voor de grens door de lokale politie werd onderschept. De agenten brachten haar naar de luchthaven van de Iraakse stad Erbil. "Erdogans arm blijkt erg lang", schrijft ze, refererend aan de invloedsfeer van de Turkse leider.

Ze denkt dat ze wordt uitgezet omdat ze "persona non grata" is, iemand die vanwege haar "scherpe pen" niet welkom is. "Het is ontzettend treurig dat de autoriteiten in de Koerdische Autonome Regio zo bang zijn voor een vrouw met een pen. En ook voor hun eigen journalisten, die vaker dan ooit worden vastgezet", schrijft Geerdink op Twitter.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft ook gereageerd. "Dieptriest dat Fréderike nu door invloed Turkije nu zelfs in Irak niet meer haar werk kan doen", stelt hij in een tweet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen persbureau ANP dat de consul-generaal in Erbil nauw contact heeft met de journalist. "We hebben in het contact met de autoriteiten van de regio onze zorgen uitgesproken over de uitzetting van Geerdink", zegt de woordvoerster.

Eerder vastgehouden

In 2015 werd Geerdink, die veel over de Koerdische kwestie schrijft, enige tijd in Turkije vastgehouden. Ze werd vastgezet omdat ze in verboden Koerdisch gebied was.

In januari van dat jaar was ze ook al gearresteerd. Ze werd toen beschuldigd van het maken van propaganda voor de PKK, een Koerdische organisatie die op de terreurlijst van de Europese Unie staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl