De herdenking van vorig jaar in Den Haag
NOS Nieuws

Wekdienst 11/7: Herdenking Srebrenica • Extra zitting zaak-De Vries

Goedemorgen! De rechtbank heropent het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries en vandaag wordt de genocide in Srebrenica herdacht.

Eerst het weer: de bewolking zal in de loop van de dag grotendeels verdwijnen. De dag eindigt op veel plaatsen overwegend zonnig. Met 21 graden op de Wadden tot 25 graden langs de zuidgrens en weinig wind wordt het duidelijk warmer dan gisteren.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op het Malieveld in Den Haag wordt voor de 27e keer de genocide in Srebrenica herdacht. Voorafgaand aan de herdenking wordt voor de tiende keer een vredesmars gelopen van Wassenaar naar Den Haag. Minister van Defensie Ollongren houdt een toespraak bij de herdenking in Potocari, Bosnië en Herzegovina.
  • De rechtbank heropent het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries op een extra ingelaste zitting, nadat het Openbaar Ministerie onlangs nieuwe stukken over de zaak instuurde. Tegen de twee verdachte uitvoerders van de moord is vorige maand levenslang geëist.
  • Schrijver en dichter Remco Campert wordt begraven. De uitvaart is in besloten kring, met alleen zijn familie en naasten. Hij overleed vorige week op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

Wat heb je gemist?

Het gebied dat in het Amerikaanse natuurpark Yosemite in brand staat, is afgelopen weekend meer dan twee keer zo groot geworden. Zondag had de brand zo'n 260 hectare bos verwoest aan de zuidkant van het park. Vrijdag was dit nog zo'n 100 hectare.

Er zijn vooralsnog geen sequoia's verloren gegaan, zegt een woordvoerder van het park tegen persbureau Reuters. Sommige van die reuzenbomen zijn al meer dan 3000 jaar oud. Ze kunnen 85 meter hoog worden met een omtrek van 8 meter.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf NASA heeft de temperatuursverandering vanaf 1880 tot nu in beeld gebracht. Rood betekent warmer geworden ten opzichte van de periode ervoor, blauw staat voor koeler dan de periode ervoor.

De opwarming van de aarde gaat nergens zo hard als in het Arctische gebied. Om de veranderingen te onderzoeken, vertrekt komende week een grote internationale wetenschappelijke expeditie, georganiseerd door Nederlandse onderzoekers, naar het hoge noorden.

Temperatuursverandering wereldwijd NASA

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl