ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 9/7: EK begint voor Nederlandse vrouwen • Offerfeest van start

Goedemorgen! In het Engelse Sheffield komen de Nederlandse vrouwen voor het eerst in actie op het EK voetbal. Het is ook de eerste dag van het Offerfeest, en de Marinedagen in Den Helder.

Eerst het weer: vandaag is het wisselend bewolkt met lokaal een buitje. De zon breekt gaandeweg steeds vaker door. Het wordt 19 graden aan zee en 21 tot 23 graden in het binnenland, bij een matige noordwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de eerste dag van het Offerfeest. Het islamitische feest staat in het teken van de profeet Ibrahim, die bereid zou zijn geweest zijn zoon te offeren voor Allah. Het is voor moslims traditie een dier, zoals een schaap of geit, te slachten. Maar sommigen kiezen ervoor om vandaag geen vlees te eten, waar we in de loop van de dag een artikel over publiceren.
  • In het Limburgse Meijel vindt de finale van het Oud Limburgs Schuttersfeest plaats, een lokale traditie waar duizenden mensen op afkomen. Na twee jaar kan het weer: 24 schutterijen strijden voor de wisseltrofee.
  • In Den Helder zijn dit weekend de Marinedagen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op onder meer schepen van de Koninklijke Marine. Ook zijn er meerdere demonstraties te zien met drones en militaire oefeningen.
  • Vanavond begint het EK voetbal voor de Nederlandse vrouwen. Ze spelen hun eerste wedstrijd tegen Zweden in het Engelse Sheffield. Het duel is volgen in een livestream op NOS.nl, de app en op NPO 1.
  • Op Wimbledon staat voor het eerst een tennisster uit Afrika in de finale enkelspel. De Tunesische Ons Jabeur neemt het op tegen Elena Rybakina.
  • De renners van de Tour de France starten bij Dole en rijden vanuit daar 186 kilometer naar Lausanne, bij het meer van Genève.
Weerplaza

Wat heb je gemist?

Miljardair Elon Musk ziet af van plannen om Twitter te kopen. Dat hebben zijn advocaten geschreven aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Volgens Musks juridische team heeft Twitter niet voldaan aan contractuele verplichtingen en valse verklaringen gedaan. "Soms negeerde Twitter Musks verzoeken, soms werden die op schijnbaar onrechtmatige gronden geweigerd en soms beweerde Twitter te voldoen aan de vragen terwijl het bedrijf incomplete of onbruikbare informatie gaf."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Spaanse archeologen denken het oudste fragment ooit van een Europese mensachtige te hebben gevonden. Het kleine stukje bot, delen van een bovenkaak en jukbeen, is mogelijk 1,4 miljoen jaar oud, al moet verder onderzoek dat nog bevestigen.

De archeologen noemen de vondst verrassend en uitzonderlijk. Volgens hen kan het fragment meer inzicht bieden in de evolutie van de mens en de allereerste bewoners van Europa:

AFP
Het gevonden fragment

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl