AFP
NOS Nieuws

'Bot van oudste Europeaan gevonden'

Spaanse archeologen denken het oudste fragment ooit van een Europese mensachtige te hebben gevonden. Het kleine stukje bot, delen van een bovenkaak en jukbeen, is mogelijk 1,4 miljoen jaar oud, al moet verder onderzoek dat nog bevestigen.

Het bot werd eind juni gevonden in de kalksteengrotten van Atapuerca in Noord-Spanje, waar archeologen al een eeuw onderzoek doen naar de vroegste bewoners van ons continent. In de loop der jaren werden er vele duizenden botfragmenten van tientallen oermensen gevonden. De opgraving staat daarom ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het oudste fragment dat er tot nu toe werd aangetroffen is van een ongeïdentificeerde mensachtige die 1,2 miljoen jaar geleden leefde. Omdat het nu gevonden bot lag in een aardlaag onder die van de eerdere vondst, gaan de onderzoekers ervan uit dat het fragment ouder is. Het zal nog enkele maanden duren om dat te bevestigen.

De archeologen noemen de vondst verrassend en uitzonderlijk. Volgens hen kan het fragment meer inzicht bieden in de evolutie van de mens en de allereerste bewoners van Europa.

AFP
Het fragment wordt geconserveerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl