Medewerkers uit de jeugdzorg op een demonstratie in maart.
NOS NieuwsAangepast

FNV eist 400 miljoen van kabinet voor verlichten werkdruk jeugdbescherming

Vakbond FNV wil dat er door het kabinet 400 miljoen euro wordt vrijgemaakt om extra jeugdbeschermers aan te stellen. Mensen die werken als jeugdbeschermer hebben gemiddeld twee keer meer cliënten dan verantwoord is, stelt de vakbond. Jeugdbeschermers begeleiden gezinnen met complexe problemen.

FNV Jeugdzorg heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming gisteren een ultimatum gestuurd waarin de vakbond onder meer eist dat er een landelijke norm komt voor het maximaal aantal gezinnen dat door een jeugdbeschermer mag worden bijgestaan. "Gaat de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur in op alle eisen dan dreigen acties", zegt de FNV. Er wordt gedacht aan werkonderbrekingen en stakingen.

De vakbond wijst naar eerder onderzoek waaruit zou blijken dat een jeugdbeschermer niet meer dan acht tot negen gezinnen kan begeleiden. Uit een rondvraag van FNV onder ruim 400 jeugdbeschermers blijkt dat voltijd jeugdbeschermers nu gemiddeld achttien gezinnen bijstaan.

De bond zegt dat 5000 nieuwe jeugdbeschermers nodig zijn om de werkdruk te verlichten. "Het is bijna niet te bevatten wat jeugdbeschermers structureel aan werk blijken weg te stouwen en tegelijk hoe belachelijk nonchalant erop gereageerd wordt door verantwoordelijke partijen", zegt FNV-bestuurder Maaike van der Aar.

Van der Aar spreekt van een tikkende tijdbom die ten koste gaat van cliënten. "Maar ook van hulpverleners die hierop onterecht op worden aangekeken." Daarom wil de vakbond ook dat jeugdbeschermers niet langer via het individueel tuchtrecht verantwoordelijk worden gehouden, als er iets misgaat.

Tuchtrecht kan goed middel zijn

"Medewerkers, die voor dit belangrijke beroep hebben gekozen, kunnen worden afgerekend op de gevolgen van de immense werkdruk die zij niet hebben veroorzaakt", zegt Van Der Aar. "Ze zijn, ook door de overheid, jarenlang beschadigd, genegeerd, verweesd en verwaarloosd."

Jeugdzorg Nederland voelt er niets voor om het individuele tuchtrecht af te schaffen, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. "Door de huidige werkdruk werkt tuchtrecht averechts, het maakt jeugdbeschermers bang om te handelen. Tuchtrecht werkt professionals momenteel tegen. Maar afschaffen is te kort door de bocht."

Meer personeel aannemen kan wel helpen. "Als je de werkdruk halveert, geef je mensen de ruimte om hun werk te doen volgens de kwaliteitsstandaarden. Tuchtrecht is een goed middel om die standaarden te verzekeren, als het goed werkt beschermt het ouders en professionals", zegt de woordvoerder.

Hoog verzuim

Vorig jaar bleek uit onderzoek van Pointer en Follow The Money dat er bij jeugdbeschermingsorganisaties de afgelopen jaren duizenden mensen zijn vertrokken, mede vanwege de hoge werkdruk. Dit heeft geleid tot een personeelstekort.

Ook toen kwam naar voren dat jeugdbeschermers, die verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van gezinnen met complexe problemen, het werk als belastend en stressvol ervaren. Ook het ziekteverzuim bleek met gemiddeld 7 procent hoog. Normaal is een verzuim van 3 tot 6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl