NOS Wielrennen

Etappe 6: kan Sagan het nog eens in Longwy, na de langste etappe van deze Tour?

Na de chaotische kasseienklassieker van woensdag krijgt het peloton weinig tijd om uit te blazen. Vandaag staat de langste etappe van deze Tour de France op het programma: een rit van net geen 220 kilometer van het Belgische Binche naar het Franse Longwy, net over de grens van de Belgische Ardennen.

Onderweg zijn er drie gecategoriseerde beklimmingen (twee van de derde en een van de vierde categorie), maar het gaat de hele dag op en af. In de laatste kilometers volgt na een muur van 800 meter à 12,3% (derde categorie) nog een ongecategoriseerde helling van 1,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8.

Op het steilste stuk, ongeveer een kilometer voor de meet, loopt de weg zelfs met elf procent omhoog.

Het profiel van de zesde etappe van de Tour

Startplaats Binche is vooral bekend als stad van de Gilles-personages, die ieder jaar tijdens carnaval tevoorschijn komen. Extravagant geklede heerschappen die - na een ontbijt van oesters en champagne - bloedsinaasappels naar het publiek gooien.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, legt Herman van der Zandt hieronder uit.

Etappe 6: de langste van deze Tour begint in de stad van de Gilles

Maar Binche is ook de stad van de eendaagse wielerwedstrijd Binche-Chimay-Binche, die sinds 2010 ook de Mémorial Frank Vandenbroucke wordt genoemd. De flamboyante en in België ongekend populaire Vandenbroucke, die in 2009 overleed, won de koers in 1996.

De eerste editie werd in 1911 verreden en gewonnen door Jan Van Ingelghem. De laatste editie werd vorig jaar gewonnen door Danny van Poppel, de huidige Bora-renner die toen nog voor Intermarché-Wanty-Gobert reed.

Met die zege gaf Van Poppel zijn ploeg een mooi afscheidscadeau, want Binche is eveneens de thuishaven van Wanty. "Dit is het WK voor deze ploeg, hè", lachte Van Poppel na zijn zege op 5 oktober.

Van Poppel kwam in de kasseienthriller van woensdag overigens nog goed weg bij deze valpartij.

Daniel Oss kwam hard in botsing met een toeschouwer en nam Van Poppel en Michael Gogl mee in zijn val. Voor de Oostenrijker Gogl was de Tour daarmee voorbij: hij liep breuken op in zijn sleutelbeen, bekken en darmbeen.

Terug in Longwy

De finish ligt donderdag na 220 kilometer buffelen in Longwy en die plaats was twee keer eerder het eindstation. In 1982 zegevierde de Belg Daniël Willems. In 2017, toen de finish ook was getrokken na de steile slotklim naar de citadel, was Peter Sagan in zijn wereldkampioenstrui Michael Matthews te snel af.

Tour de France 2017: Sagan klopt Matthews na steile slotklim in Longwy

Of Sagan in staat is om dat kunststukje te herhalen, is de vraag. De Slowaak schoof woensdag onderuit in de aanloop naar de eerste kasseistrook en kwam binnen op bijna 12 minuten van winnaar Simon Clarke.

De officiële start van de zesde etappe is om 12.15 uur, de finish wordt verwacht rond 17.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl