Reuters
NOS Nieuws

Geheimzinnig bouwwerk in Amerikaanse staat Georgia vernield met explosieven

In de Amerikaanse staat Georgia is een zes meter hoog monument vernield met explosieven. "Onbekende individuen" lieten volgens autoriteiten gisteren even voor zonsopkomst een explosief afgaan, waarmee de Georgia Guidestones grotendeels werden vernield.

De zes granieten platen vormden meer dan veertig jaar een opvallende verschijning in een open veld in Elbert County en trokken veel bezoekers. Op de zuilen stonden in twaalf talen boodschappen aan toekomstige generaties. "Bescherm mensen en naties met eerlijke wetten en rechtvaardige rechtbanken", "Vermijd kleinzielige wetten en nutteloze ambtenaren" en "Breng persoonlijke rechten en sociale plichten met elkaar in evenwicht" zijn er drie van.

Op Twitter toont het Georgia Bureau of Investigation (GBI) beelden van de explosie en van een wegrijdende auto:

Het granieten monument in het 4000 inwoners tellende plaatsje Elberton werd door de staat gepromoot als het 'Amerikaanse Stonehenge', omdat het op een geheimzinnige manier tot stand is gekomen en er onduidelijkheid is over de bedoeling ervan.

Volgens Amerikaanse media is niet bekend wie de opdrachtgever was voor het bouwwerk. Eén man beweerde in 2013 dat hij een van de weldoeners kende die in 1979 voor de bouw hebben betaald. Hij zou hem beloofd hebben om er verder niets over te zeggen.

Recentelijk dook comedyprogramma Last Week Tonight nog in die geschiedenis:

De geheimzinnigheid rond de Georgia Guidestones leidde tot een hoop samenzweringstheorieën en speculaties over de aanleg en vernietiging van het bouwwerk.

Het GBI zegt dat de zuilen uit veiligheidsoverwegingen helemaal zijn afgebroken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl