ANP
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Uitvoerders van aanslagen op fruitbedrijf Hedel horen celstraffen eisen 

Een week na de eis tegen de hoofdverdachte van de aanslagen op medewerkers van fruitbedrijf De Groot in Hedel, heeft het OM vandaag ook celstraffen geëist tegen twee andere verdachten. Zij zouden aanslagen hebben uitgevoerd in Tiel, Velddriel en Waardenburg. Bij de aanslagen werd gebruik gemaakt van brandbommen en werd op de woningen geschoten.

Tegen een 19-jarige Amsterdammer werd twintig maanden jeugddetentie geëist, een 24-jarige man uit Almere hoorde vijf jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, schrijft Omroep Gelderland.

In de zomer van 2019 vonden werknemers van De Groot een grote partij cocaïne tussen bananen. Het fruitbedrijf schakelde de politie in en de drugs werden vernietigd. Een week later begonnen de bedreigingen aan het adres van de directie. Daarna kregen medewerkers te maken met gewelddadigheden en aanslagen op privéadressen.

Er waren bijna twintig soms zeer gewelddadige incidenten in de periode tussen januari 2020 en juni 2021. De politie pakte zo'n 25 verdachten op, vooral uitvoerders van aanslagen. Een aantal van hen is al veroordeeld, anderen moeten volgende week nog voor de rechter komen om de strafeis te horen.

Criminele klus

Een 18-jarige verdachte hoorde gisteren 15 jaar cel tegen zich eisen. Hij stond terecht voor dezelfde aanslagen als de mannen die vandaag voor de rechter stonden, en hij wordt gezien als de leider van dit groepje.

Hoewel hij 17 was toen hij de aanslagen zou hebben gepleegd, vindt het OM dat hij volgens het volwassenenrecht moet worden gestraft. De verdachte beschouwde de beschietingen en brandstichting volgens de officier van justitie puur als een criminele klus, zonder zich te bekommeren om de gevolgen.

Tegen Ali G., de hoofdverdachte van de 'terreurcampagne' tegen De Groot, werd vorige week 26 jaar en 7 maanden cel geëist. De uitspraak tegen G. wordt in september verwacht.

Advertentie via Ster.nl