Reuters
NOS NieuwsAangepast

55.000 mensen geëvacueerd in Sydney om zware overstromingen

In de Australische deelstaat New South Wales zijn honderden huizen beschadigd geraakt door de overstromingen van de afgelopen dagen in en rond Sydney. Zo'n 55.000 mensen zijn geëvacueerd. Gisteren waren dat er nog 32.000. Duizenden huishoudens zitten zonder stroom.

De hulpdiensten hebben afgelopen nacht honderd mensen gered die vastzaten in hun auto op ondergelopen wegen of die hun overstroomde huis niet konden verlaten. Honderden mensen moesten de nacht in een noodopvang doorbrengen. De meeste geëvacueerden konden bij vrienden of familie terecht.

De autoriteiten hebben de situatie in en rond de grootste stad van het land uitgeroepen tot een natuurramp. Op die manier kan er sneller hulp worden gestuurd. De federale overheid maakt geld beschikbaar voor de gedupeerden. Ook zijn zo'n 250 militairen ingezet om te helpen.

Vanuit de lucht is de omvang goed te zien:

Zware overstromingen rondom Sydney: mensen en dieren gered

De zware regen van de laatste dagen leidde onder meer tot een overstroming van een dam. Ook traden waterwegen buiten hun oevers. Het is de derde overstroming in zestien maanden tijd in delen van de regio. In de afgelopen 24 uur viel er in Sydney meer dan 20 centimeter regen. Dat is meer dan 17 procent van wat er jaarlijks valt, zegt een woordvoerder van het lokale weerinstituut.

Ook vandaag gelden er nog waarschuwingen voor hevig weer. Dat geldt niet alleen voor Sydney, maar ook voor het kustgebied ten noorden van de stad.

Premier Perrottet van New South Wales zegt dat het nog lang niet voorbij is. "Wees alsjeblieft niet zelfgenoegzaam", zegt hij. "Wees voorzichtig op de weg. Er is nog steeds een aanzienlijk risico op plotselinge overstromingen in onze staat."

Het meteorologisch instituut zegt dat het morgenmiddag lokale tijd overwegend droog zal zijn. Wel wordt gewaarschuwd dat het water op veel plekken nog hoog zal staan, "ook als het is gestopt met regenen".

"Er viel afgelopen nacht veel regen", aldus de woordvoerder. "Dus het duurt nog een aantal dagen, misschien wel een week, voordat het water weer zakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl