NOS / ANP
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 5/7: NAVO-leden tekenen voor Zweden, Finland • Vonnis in groot liquidatieproces

Goedemorgen! De NAVO-lidstaten tekenen officieel voor de toetreding van Zweden en Finland tot de alliantie. En vandaag is de uitspraak in een omvangrijk proces tegen leden van motorclub Caloh Wagoh.

Maar eerst het weer: de zon breekt geregeld door en op de meeste plaatsen blijft het droog. Alleen landinwaarts kan er een bui vallen. Het wordt 18 tot 23 graden. Morgen wordt het kouder met 17 tot 18 graden en staat er meer wind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De NAVO-lidstaten tekenen officieel voor de toetreding van Zweden en Finland tot het militaire bondgenootschap. Na de ondertekening moeten de parlementen van de meeste lidstaten daar nog wel mee instemmen.
  • In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol wordt uitspraak gedaan in het grote liquidatieproces Eris, rond motorclub Caloh Wagoh. Tegen een aantal van de negentien verdachten is levenslang geëist. Andere verdachten hoorden straffen van 20 en 30 jaar tegen zich eisen. Ze worden verdacht van het regelen en uitvoeren van vijf moorden en een aantal pogingen daartoe.
  • De Tour de France is vertrokken uit Denemarken en gaat verder in Frankrijk met een rit van Duinkerken naar Calais. Vanaf de startplaats gaat het peloton het binnenland in, maar het laatste deel gaat langs de kust richting de finish.

Wat heb je gemist?

Bij de boerenprotesten van gisteren heeft de politie ongeveer 200 boetes uitgeschreven, vooral aan mensen die op snelwegen reden met trekkers. Dat heeft politiechef Woelders gezegd in Op1. De protesten tegen het stikstofbeleid waren vooral bij distributiecentra van supermarkten. In Heerenveen, Sneek en Zwolle greep de ME in om een einde te maken aan blokkades bij distributiecentra. Meerdere mensen zijn aangehouden, onder meer voor openlijke geweldpleging.

Wat er de komende dagen gaat gebeuren aan mogelijke acties is voor de politie nog niet duidelijk.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De gevolgen van de sancties tegen Rusland laten zich vooral in Kaliningrad voelen. De Russische enclave is verbonden met Rusland via een spoor dwars door Litouwen. Dat land houdt goederen tegen die op de sanctielijst staan.

Correspondent Iris de Graaf bezocht de grootste betonfabriek die vrijwel stilligt door de sancties:

Europese sancties treffen Kaliningrad: 'Fabriek zal worden opgedoekt'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl