ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 4/7: Weer dag van boerenprotesten • Van de Zandschulp treft Nadal

Goedemorgen! Opnieuw zijn er protestacties van boeren, nu onder meer bij distributiecentra. En in de vierde ronde van Wimbledon treft Botic van de Zandschulp de Spaanse topper Rafael Nadal.

De dag begint vrij zonnig, later meer bewolking en vooral landinwaarts kan een bui vallen. Het wordt 19 tot 24 graden. Morgen meer bewolking dan vandaag, maar de zon schijnt ook geregeld. Het wordt morgen een graad of 20.

Weerplaza
Weer 4 juli 2022

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op verschillende plekken in het land hebben boze boeren al distributiecentra geblokkeerd, het begin van naar verwachting opnieuw massale protesten. Waar de protesten precies plaatsvinden is onbekend en ook hoeveel mensen eraan deelnemen, volg hier ons liveblog.
  • Op Wimbledon speelt de Nederlandse tennisser Botic van de Zandschulp in de vierde ronde tegen topspeler Rafael Nadal uit Spanje. Nadal is als tweede geplaatst, Van de Zandschulp als 21ste. Gisteren strandde landgenoot Tim van Rijthoven in vier sets in zijn droomserie tegen de als eerste geplaatste Novak Djokovic.
  • De Duitse bondskanselier Scholz is in Parijs op bezoek bij de Franse president Macron. Er staat een werkdiner gepland. Eenmaal aan de dis zullen de twee het hebben over "internationale, bilaterale en Europese politieke issues", aldus een woordvoerder van Scholz. Ongetwijfeld is de oorlog in Oekraïne het hoofdonderwerp.

Wat heb je gemist?

Bij de aanslag gisteren in een winkelcentrum in Kopenhagen zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Meerdere mensen raakten gewond, van wie er drie slecht aan toe zijn, maakte de Deense politie bekend op een persconferentie. Een 22-jarige Deen is opgepakt als verdachte. Hij is een bekende van de politie, al trad een woordvoerder niet in detail. Het motief is nog onduidelijk.

Ander nieuws uit de nacht:

  • 1,6 miljoen mensen voelden zich vorig jaar gediscrimineerd: 11 procent van de Nederlanders voelde zich vorig jaar gediscrimineerd. Dat komt neer op 1,6 miljoen mensen. In de Veiligheidsmonitor, een enquête van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid, staat dat de meeste vormen van discriminatie gingen over huidskleur of nationaliteit, maar er wordt ook gediscrimineerd op basis van geslacht, leeftijd, godsdienst en seksuele voorkeur.

  • West-Afrikaanse leiders heffen sancties tegen Mali en Burkina Faso op: Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas heft de economische en financiële sancties tegen Mali en Burkina Faso op. Die waren er omdat het leger er de regering had verdreven. De sancties vervallen na beloftes van de militaire regimes om de democratische orde binnen twee jaar te herstellen. Sancties tegen Guinee blijven wel gehandhaafd.

  • Twee woningen ontruimd in Huizen, zwaarbewapende agenten in de wijk: In Huizen zijn op last van de burgemeester twee woningen voor tien dagen gesloten omdat gevreesd wordt voor de veiligheid van de bewoners en buurtbewoners. Zwaarbewapende agenten bewaken de buurt. Waarom de woningen zijn ontruimd is niet duidelijk. Burgemeester Meijer spreekt alleen van een "onmiddellijk gevaar voor verstoring van de openbare orde en veiligheid".

En dan nog even dit:

In de Mexicaanse stad Guadalajara zijn dit weekend tientallen nudisten de straat op gegaan om te protesteren voor een lichaamsacceptatie. Ze willen een eind aan de censuur en stigma's die in het land nog altijd gelden voor het naakte lichaam. "Iedereen wordt naakt geboren, maar we worden geleerd dat naaktheid slecht is. Dat leidt tot veel problemen, zoals gebrek aan zelfvertrouwen, pesten, overseksualisering en commercialisering van het lichaam", legt een van de deelnemers uit. Een ander voelt zich thuis in de nudistengroep, die zich normaal gesproken niet in de openbaarheid vertoont: "Hier bekritiseert niemand je, of je nu tatoeages hebt, littekens of gebroken botten."

Naakte demonstratie in Mexico.

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl