Politie voor het winkelcentrum in Kopenhagen
NOS NieuwsAangepast

Verdachte aanslag Kopenhagen zat in psychiatrische inrichting, drie doden

De 22-jarige man die is opgepakt voor de aanslag in Kopenhagen is opgenomen geweest in een psychiatrische inrichting. De politie denkt nog steeds dat hij alleen handelde en willekeurig mensen heeft beschoten in het winkelcentrum.

Bij de aanslag kwamen drie mensen om het leven. De politie maakte vanochtend bekend dat het gaat om een jongen en een meisje van beiden 17-jaar oud en een 47-jarige man uit Rusland. Vier slachtoffers verkeren in kritieke toestand. Het gaat om twee Denen en twee Zweedse burgers.

Mahdi al-Wazni was in het winkelcentrum toen de man begon te schieten:

Ooggetuige aanslag Kopenhagen: 'Ik stond pal voor hem'

Het motief van de verdachte is nog onduidelijk, maar hij heeft de aanslag wel in zekere mate voorbereid. De politie gaat niet uit van een terroristische daad. "Hij heeft een lange geschiedenis van psychische problemen", zei de politiechef over de man.

De verdachte werd elf minuten na de eerste melding van de aanslag opgepakt. Behalve door schotwonden raakte ook een onbekend aantal mensen lichtgewond als gevolg van de chaos en verdringing in de nasleep van de schietpartij.

Dit zijn beelden van wat in het winkelcentrum gebeurde:

Paniek in winkelcentrum, aanslagpleger rent rond met geweer

"Hij zag er zeer gewelddadig en boos uit", zegt een ooggetuige van de aanslag tegen de Deense nieuwssite TV2. "Hij zei tegen me dat het geweer niet echt was toen ik hem filmde." De verdachte liep rond met een groot geweer, droeg een zwart hemd en een donkergroene driekwartsbroek, zo is te zien op video's van de ooggetuige. "Hij leek erg trots op wat hij deed."

'Medicatie werkt niet'

Voor de aanslag had de verdachte op internet video's van zichzelf gepubliceerd, waarop hij een pistool in zijn mond heeft en meldt dat zijn medicatie niet werkt.

De 22-jarige man is verhoord door de politie. Hij wordt vanmiddag voorgeleid.

Premier Frederiksen heeft met afschuw gereageerd op het incident in haar land, waar vuurwapengeweld relatief zeldzaam is. Ze spreekt van "een wrede aanval" en roept de Denen op om elkaar te steunen "in deze moeilijke tijd". Ook het Deense koningshuis heeft steun betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl