Boeren trekken Apeldoorn binnen
NOS NieuwsAangepast

Grote politiemacht houdt tientallen boeren in Apeldoorn tegen

Een stoet boeren heeft gisteravond geprobeerd om met trekkers naar het politiebureau in het zuidwesten van Apeldoorn te trekken. Daar zitten boeren vast vanwege de geëscaleerde boerenprotesten van dinsdagavond. Omdat gevreesd werd dat de boeren hun collega's uit de politiecel wilden bevrijden, zette de politie veel mensen en voertuigen in om de tractoren tegen te houden.

Ook vaardigde burgemeester Heerts een noodverordening uit. Bij het politiebureau en op de wegen in de omgeving was de hele avond een grote politiemacht opgesteld. De afrit Hoenderloo van de A1 was in beide richtingen urenlang afgesloten. Die weg sluit aan op de Europaweg, waar het hoofdbureau van de politie zit.

Een groep boeren probeerde de afsluitingen te omzeilen door zich net buiten het gebied van de noodverordening te verzamelen en via een andere route Apeldoorn in te rijden. Ook daar stuitten de boeren op een grote politiemacht en afgesloten wegen.

Op de wegen rond Apeldoorn stond veel politie opgesteld:

Noodverordening: Politie sluit Apeldoorn af uit vrees voor boerenacties

De noodverordening geldt in elk geval tot vrijdag en betreft een groot deel van de gemeente. Daardoor kan de politie wegen afsluiten, plekken ontruimen en samenscholingen verbieden. Mensen die bevelen van agenten niet opvolgen, kunnen worden opgepakt.

Heerts zegt dat demonstreren een grondrecht is. "Zolang het binnen de grenzen van de wet blijft is binnen Apeldoorn veel mogelijk. Blokkeren van wegen en (dreigingen) van verstoring van de openbare orde en veiligheid zijn niet toegestaan."

Bij een distributiecentrum van supermarktketen Albert Heijn in Geldermalsen was ook een protest met trekkers. Omstanders meldden aan Omroep Gelderland dat er zo'n honderd trekkers stonden, die de ingang van het terrein blokkeerden.

Politie in gesprek met boeren bij Apeldoorn

Eerder op de dag kondigde de gemeente Harderwijk een noodverordening af rond de woning van minister Van der Wal. Aanleiding zijn de acties rond het huis van de minister van gisteravond, waarbij boeren door een politieblokkade braken.

Volgens de gemeente Harderwijk zijn "de grenzen van de openbare orde en veiligheid met voeten getreden". De noodverordening geldt voor een week. In die periode mag de politie mensen preventief fouilleren. Ook mogen mensen die niets in het gebied te zoeken hebben worden weggestuurd.

Protesten op snelwegen, bij provincies

Ook waren er gisteren weer meerdere boerenacties op snelwegen en bij provinciehuizen. Op de A37 van Emmen naar Hoogeveen blokkeerden trekkers enige tijd de weg. Dat gebeurde ook op de A1 in het oosten van het land, bij Oldenzaal en bij Enter.

Bij de provinciehuizen in Lelystad, Zwolle en Leeuwarden waren ook acties van boeren. De provincies zijn verantwoordelijk voor de uitwerking van het beleid dat moet leiden tot de daling van de stikstofuitstoot. Boeren vroegen provinciale bestuurders om steunbetuigingen te tekenen, wat geweigerd werd. Wel gingen gedeputeerden met boeren in gesprek.

Op de A37 blokkeerden trekkers en andere voertuigen kort de weg:

Koning Willem-Alexander zei bij zijn staatsbezoek aan Oostenrijk dat "geweld en intimidatie niet de oplossing voor het probleem" kunnen zijn. "Uiteindelijk moeten we weer om tafel komen, in dialoog gaan en samen het probleem oplossen", zei hij tegen meegereisde journalisten.

Volgens de koning is het niet 'wij-zij'. "De boeren zijn deel van ons culturele erfgoed, deel van Nederland. En we moeten daarom ook samen naar de toekomst kijken. We kunnen ze niet wegzetten als één groep." Wel wees hij erop dat er een oplossing voor het stikstofprobleem zal moeten komen. "Dat kan alleen als we in dialoog gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl