AFP
NOS Voetbal

Beslissingswedstrijd om Serie A-titel bij gelijk aantal punten

Een beslissingswedstrijd moet voortaan bepalen wie er kampioen van de Serie A wordt als de clubs evenveel punten hebben. Dat bepaalde de Italiaanse voetbalbond nadat de clubs eerder over het voorstel hadden gesproken.

Voorheen gaf het onderlinge resultaat de doorslag wie er tot landskampioen van Italië werd gekroond bij een gelijk puntenaantal op de ranglijst.

Het afgelopen seizoen viel de beslissing in de Serie A op de slotdag toen AC Milan, dankzij een overwinning bij Sassuolo, voor het eerst in elf jaar kampioen van Italië werd.

De Rossoneri hadden twee punten voorsprong op Internazionale, dat ook won. Ook bij een gelijkspel was de titel voor AC Milan geweest, op basis van het onderlinge resultaat.

Geen enkel Europees land kent een play-off bij een gelijke eindstand. Meestal is het doelsaldo bepalend.

Nederlandse beslissingswedstrijden

In het Nederlandse betaalde voetbal werden tot het seizoen 1969/1970 bij een gelijke stand op de ranglijst beslissingswedstrijden afgewerkt. Dat gebeurde in de hele geschiedenis van de eredivisie uiteindelijk tweemaal.

De eerste beslissingswedstrijd vond plaats in juni 1958 en ging tussen DOS en NEC. DOS won na verlenging door een 'golden goal', hoewel die aanduiding toen nog niet bestond.

De tweede én beroemdste beslissingswedstrijd ging tussen Ajax en Feyenoord in mei 1960. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie dichtte Feyenoord het gat met koploper Ajax met een afgetekende 3-0 zege in De Kuip.

AFP
Beslissingswedstrijd Ajax - Feyenoord: Eddy Pieters Graafland brengt redding op een schot

De beslissingswedstrijd werd afgewerkt in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De Rotterdammers kwamen op voorsprong, maar zagen die in de tweede helft in een mum van tijd verdampen.

Aan de hand van Sjaak Swart en Wim Bleijenberg (drie goals) liep Ajax uit naar een 5-1 eindstand. Het zou de laatste beslissingswedstrijd voor het kampioenschap in het Nederlandse voetbal blijken te zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl