ANP (bewerking: NOS)
NOS Nieuws

Wekdienst 29/6: Eerste dag NAVO-top Madrid • Uitspraak aanslagen Parijs

Goedemorgen! In Madrid begint de eerste echte dag van de NAVO-top. En in Parijs doet de rechter uitspraak in de zaak over de terreuraanslagen van 2015.

Eerst het weer: de dag begint zonnig, maar later ontstaan stapelwolken. Bij een zwakke oostelijke wind blijft het wel droog. Het wordt 25 tot 28 graden, het warmst in het binnenland.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de eerste inhoudelijke dag van de NAVO-top in Madrid. Gisteravond werd al bekend dat Turkije het verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO staakt.
  • Zeven jaar na de aanslagen op de Bataclan en andere doelen in Parijs doet de rechter uitspraak tegen hoofdverdachte Salah Abdeslam en andere verdachten. Daarbij vielen toen 130 doden.
  • In Den Haag gaan de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen verder. Vanaf 13.30 uur wordt oud-minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma (VVD) ondervraagd. Je kunt dat live volgen bij NPO Politiek en Nieuws.

Wat heb je gemist?

De politie gaat met een opsporingsteam op zoek naar de boeren die bij het huis van stikstofminister Van der Wal vernielingen hebben aangericht. Een grote groep boeren brak gisteravond door een politie-afzetting en leegde een giertank in de buurt van het huis van de minister.

De situatie was zo dreigend dat agenten niet meteen konden ingrijpen en kozen voor hun eigen veiligheid. Volgens ingewijden was de minister zelf niet thuis, maar haar gezin wel. De politie, maar ook boerenorganisaties, keuren het geweld van de boeren af.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De kogel is door de kerk: Xavi Simons speelt komend seizoen bij PSV. De middenvelder (19) komt over van Paris Saint-Germain, waar hij afgelopen seizoen een aandeel had in het kampioenschap van Frankrijk.

Simons is al de vierde aanwinst van PSV voor komend seizoen. Hij werd gisteren al gespot in het centrum van Eindhoven met PSV-teammanager Bas Roorda.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl