NOS
NOS NieuwsAangepast

Boeren steken hooibalen langs snelwegen in brand

Boeren hebben langs meerdere snelwegen hooibalen in brand gestoken, meldt de brandweer. Vooral op de A12 en de A7 leidde dat vanochtend tot overlast.

Ook tussen knooppunt Ewijk, waar de A50 en A73 bij elkaar komen, en Heteren, staat een file vanwege een brand in de buurt van de weg. De politie en brandweer zijn daar aanwezig.

Boerenorganisaties hadden voor vandaag nieuwe acties aangekondigd. Gisteren leidden de boerenprotesten voor de tweede keer in een week tot chaotische taferelen op de weg.

Op A12 staan tussen Woerden en Gouda in beide richtingen kilometerslange files. Door de brandende hooibalen, ter hoogte van kilometerpaal 37.4, was het zicht op de weg verminderd.

De brandweer rukte uit om de brandende hooibalen te blussen:

Hooibalen in brand langs de A12

Op de A12 bij Bodegraven waren vanwege de brand twee rijstroken afgesloten. De brandende hooibalen lagen daar in de middenberm. Op dezelfde snelweg bij Nieuwerbrug kregen bestuurders ook te maken met een afgesloten rijstrook vanwege een voertuig met pech. "Daar was de file al fors vanwege brandende hooibalen en dit helpt niet mee", meldde Rijkswaterstaat.

Ook op de A7 ontstond er flinke vertraging door brandende hooibalen bij Wijdewormer. Het verkeer had er in beide richtingen last van.

Ook langs andere wegen liggen brandende hooibalen, onder meer langs de A2 bij Beesd en Breukelen en langs de A15 bij Andelst. Ook bij de A31 tussen Harlingen en Leeuwarden is volgens Rijkswaterstaat een bermbrandje gemeld.

'De beuk erin'

Ook gisteren ontstond er grote verkeersoverlast door de boerenacties. Op verschillende plekken in het land werden wegen geblokkeerd door boeren met tractoren. Ook werden bij verschillende gemeentehuizen balen hooi in brand gestoken. In Apeldoorn werd voor het stadhuis mest uitgereden.

De acties zijn een vervolg op protesten afgelopen woensdag door heel het land. Omdat die volgens de boeren niet genoeg resultaat overleverden, was er onder boeren veel animo om opnieuw "de beuk erin te gooien".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl